Folkpartiets Roger Haddad.
Folkpartiets Roger Haddad. - Foto: Riksdagen

"Romregistret en skam för svensk polis"

DEBATTARTIKEL. Roger Haddad (FP), ordförande i riksdagens nätverk för romska frågor och ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse, kräver åtgärder inom polismyndigheten. Detta efter avslöjandet om ett register över 4 029 romer – varav tusentalet barn.


Debattören

Roger Haddad (FP) är riksdagsledamot från Västmanlands län. Han är ordförande för riksdagens nätverk för romska frågor. Han sitter även som ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse.

Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se

Det är anmärkningsvärt att en av demyndigheter som har störst förtroende hos befolkningen nu avslöjasmed att ha upprättat ett register över romska vuxna och barn iSkåne.

Eller som polisen kallar det: en analysfil. Varför behöversvensk polis i Skåne ett register med ostraffade personer och barn som dessutom är romer? Det visar på den diskriminering, fördom ochrasism som fortfarande finns i vårt samhälle och som många av ossägnat flera år att överbrygga – inte minst genom direktkontakt ochdialog med romer från olika delar av samhället.

Attfrämlingsfientliga krafter motverkar romerna och att nationalistiskautspel i Europa mot romer förekommer är något vi är medvetna omoch aktivt kritiserar. Men att detta skulle komma fram inom svenskpolis är oacceptabelt och en skam för svensk polis.

Det bygger påen tanke att kartlägga romska familjer och analysen kanske bygger påframtida kriminella nätverk – eller? Hur kan en svensk myndighetöverhuvudtaget komma på att föra register över helt ostraffadepersoner eller små barn? Och vet inte polisen i Skåne attåsiktsregistrering och registrering efter etnicitet inte ärförenlig med svensk lag?

Detta agerande är inget vi enkelt skavifta bort som en enmansaktion. Ett register eller ett analysverktyginom en stor myndighet med över 4 000 namn är något som flera måsteha haft tillgång till och dessutom använt i det polisiära arbetet –utan lagligt stöd.

Jag är tacksam att Dagens Nyheteravslöjade detta och att vi får en seriös diskussion om svensktolerans och hur det står till med alla fina ord om romerna – enav fem nationella minoriteter som vi ska stötta och bygga vårgemensamma framtid tillsammans med.

Det som hänt måste få konsekvenser inom polismyndigheten och därför har jag krävtinformation av rikspolischefen som i dag meddelat att vi ska ha ettextrainsatt sammanträde på onsdag

Roger Haddad (FP)

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.