Folkpartiets Roger Haddad.
Folkpartiets Roger Haddad. - Foto: Riksdagen

"Romregistret en skam för svensk polis"

DEBATTARTIKEL. Roger Haddad (FP), ordförande i riksdagens nätverk för romska frågor och ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse, kräver åtgärder inom polismyndigheten. Detta efter avslöjandet om ett register över 4 029 romer – varav tusentalet barn.


Debattören

Roger Haddad (FP) är riksdagsledamot från Västmanlands län. Han är ordförande för riksdagens nätverk för romska frågor. Han sitter även som ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse.

Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se

Det är anmärkningsvärt att en av demyndigheter som har störst förtroende hos befolkningen nu avslöjasmed att ha upprättat ett register över romska vuxna och barn iSkåne.

Eller som polisen kallar det: en analysfil. Varför behöversvensk polis i Skåne ett register med ostraffade personer och barn som dessutom är romer? Det visar på den diskriminering, fördom ochrasism som fortfarande finns i vårt samhälle och som många av ossägnat flera år att överbrygga – inte minst genom direktkontakt ochdialog med romer från olika delar av samhället.

Attfrämlingsfientliga krafter motverkar romerna och att nationalistiskautspel i Europa mot romer förekommer är något vi är medvetna omoch aktivt kritiserar. Men att detta skulle komma fram inom svenskpolis är oacceptabelt och en skam för svensk polis.

Det bygger påen tanke att kartlägga romska familjer och analysen kanske bygger påframtida kriminella nätverk – eller? Hur kan en svensk myndighetöverhuvudtaget komma på att föra register över helt ostraffadepersoner eller små barn? Och vet inte polisen i Skåne attåsiktsregistrering och registrering efter etnicitet inte ärförenlig med svensk lag?

Detta agerande är inget vi enkelt skavifta bort som en enmansaktion. Ett register eller ett analysverktyginom en stor myndighet med över 4 000 namn är något som flera måsteha haft tillgång till och dessutom använt i det polisiära arbetet –utan lagligt stöd.

Jag är tacksam att Dagens Nyheteravslöjade detta och att vi får en seriös diskussion om svensktolerans och hur det står till med alla fina ord om romerna – enav fem nationella minoriteter som vi ska stötta och bygga vårgemensamma framtid tillsammans med.

Det som hänt måste få konsekvenser inom polismyndigheten och därför har jag krävtinformation av rikspolischefen som i dag meddelat att vi ska ha ettextrainsatt sammanträde på onsdag

Roger Haddad (FP)

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Bezos går om Musk som världens rikaste

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Det är mer läkartätt i storstäderna – som i gengäld saknar bland annat sjuksköterskor. Skillnaderna i tillgång till vårdpersonal är stora mellan olika delar av landet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.

Elvaåring gjorde järnåldersfynd i skånska myllan

När elvaårige Christian Emil Sønnichsen satte spaden i jorden i skånska Uppåkra hittade han ett 1 500 år gammalt föremål från folkvandringstiden, en förgylld agraff.

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Bitcoinkursen kretsar nära historiska rekordnivåer och det samlade värdet på alla bitcoin i världen är nu uppe på rekordhöga 1 350 miljarder dollar, enligt Coingecko.

Turkiet: Fler Mossad-medarbetare gripna

Sju personer har gripits i Turkiet misstänkta för att ha sålt information till Israels underrättelsetjänst Mossad, skriver den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia. En av de misstänkta uppges vara privatdetektiv.