Ett av "Bajsmannens" meddelanden efter inspelningen.
1 av 6
Ett av "Bajsmannens" meddelanden efter inspelningen. - Foto: Faksimil Facebook / Privat
Nu berättar hon om att teveinspelningen inte hade den effekt som hon hoppats på.
2 av 6
Nu berättar hon om att teveinspelningen inte hade den effekt som hon hoppats på. - Foto: Privat
Tidigare har "Alex Othmani" skapat fejkade profiler i Kärvegårds namn.
3 av 6
Tidigare har "Alex Othmani" skapat fejkade profiler i Kärvegårds namn.
Här har personen skapat ett konto i någon annans namn, i många fall en vän till Cecilia, och därigenom kontaktat Cecilia. Ordvalen är ofta grova.
4 av 6
Här har personen skapat ett konto i någon annans namn, i många fall en vän till Cecilia, och därigenom kontaktat Cecilia. Ordvalen är ofta grova.
Personen förföljer, trakasserar och manipulerar bilder.
5 av 6
Personen förföljer, trakasserar och manipulerar bilder.
Här har personen manipulerat en bild på Cecilias man. I nedre hörnet står det hotfullt "Game over".
6 av 6
Här har personen manipulerat en bild på Cecilias man. I nedre hörnet står det hotfullt "Game over".

"Stalkningen har blivit värre efter programmet"

I kväll konfronteras "Alex Othmani", Facebookstalkern som benämnts som "Bajsmannen", i teve. Men Cecilia Kärvegård, en av de som drabbats, menar att hans kränkningar eskalerat efter inspelningen.


Stalkers

Programmet "Stalkers", där de konfronterar "Alex Othmani", sänds i TV3 på onsdagskvällen med start klockan 21.00.

Så säger polisen och Facebook

När Nyheter24 tidigare frågat polisen och Facebook om Kärvegårds och Jansdotters fall har svaren varit följande:

– Vi måste välja vad vi ska arbeta med. Vi gör så gott vi kan. Är hon inte nöjd får hon väl överklaga eller be om omprövning, sa Peter Eriksson, förundersökningsledare på Västeråspolisen.

– När man startar ett konto så krävs det inte att man skickar in en id-handling eller personbevis och då kan man, i teorin, ljuga. Gör man det så begår man ett regelbrott och då ska det vara en person som är beredd att göra det. Det är alltid svårt att skydda sig emot, sa Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Norden.

ARBOGA. Med grova kommentarer och sadistiska montagebilder har en man som kallar sig "Alex Othmani" eller "Bajsmannen" (döpt efter innehållet i vissa bilder) dagligen trakasserat kvinnor på Facebook. Nyheter24 har tidigare berättat om föreläsaren Cecilia Kärvegård, som utsatts sedan december förra året.

På onsdagskvällen sänds TV3-programmet "Stalkers" där mannen konfronteras. Men nu berättar Kärvegård att det inte hjälpte.

– Det har blivit värre efter programmet och han har hotat att han ska bli ännu mer aggressiv, säger hon till Nyheter24.

"Han har inget att förlora"

Hon hade hoppats att konfrontationen, som spelades in för en tid sedan, skulle kunna innebära ett slut på allt.

– Enligt de på Stalkers brukar de flesta sluta när de blir konfronterade men han har inget att förlora så det spelar ingen roll för honom.

För ett par dagar sedan fick Kärvegård ett meddelande från en av mannens fejkade profiler om att han skulle skicka någon till henne som skulle "ge en hälsning". Då valde hon att avaktivera sitt Facebookkonto – tills på onsdagsmorgonen.

– Sedan dess (fram till lunchtid, reds. anm.) har jag fått cirka 20 kommentarer från honom. När mitt konto var stängt höll han på och anmälde min dotters konto för att det skulle vara falskt.

Trots det mer eller mindre förtäckta hotet är hon osäker på om mannen verkligen skulle kunna söka upp henne ute i verkligheten.

– Jag är inte orolig men man vet ju aldrig. Det känns dock inte som att han ska ta det steget.

Lät henne vara på födelsedagen

Sedan Nyheter24 uppmärksammade Kärvegårds och Facebookexperten Nina Jansdotters fall i april har det bara fortsatt och fortsatt. Det är grova kränkningar mot henne och manipulerade bilder av olika slag på hennes Facebookvänner. Allt läggs upp på hennes vägg eller i kommentarsfälten under hennes statusuppdateringar. Stalkern skriver även till henne i privata meddelanden från olika konton.

– Det har fortsatt som vanligt varje dag sedan ni skrev om mitt fall. Det är sadistiska och pornografiska montage på min dotter och han skapar fem-sex nya profiler varje dag, berättar Kärvegård.

Under en dag lät "Bajsmannen" henne vara. Det var när hon fyllde år i september. Då skrev mannen att han inte skulle skicka några bilder eller meddelande på hela dagen "som en present". Han höll sitt löfte.

"Tycker polisen ska kunna sköta sitt jobb ändå"

Numera har hon mannens personnummer liksom hans och hans flickväns (som enligt honom numera hjälper till med bilderna) telefonnummer. Men polisen har ändå lagt ned hennes anmälan och inte varit intresserade av att ta upp den igen. Tills nu.

– De har sagt att de eventuellt ska ta upp min anmälan igen efter att programmet sänts, berättar Kärvegård.

Tror du att det påverkar dem att det här visas i teve?

– Ja jag tror det. Tyvärr är det ju så att media påverkar fast det kanske inte borde vara så. Jag tycker att polisen ska kunna sköta sitt jobb ändå.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.