Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kämpar för att vännen "Ibbe" ska få stanna: "Mer integrerad än jag"

- 10/10/2013, 13:59 -
Vill ha Ibbe kvar i Sverige.
1 av 3

Vill ha Ibbe kvar i Sverige.

Privat / Faksimil

Abrahim "Ibbe" Jabateh ska utvisas till Liberia.
2 av 3

Abrahim "Ibbe" Jabateh ska utvisas till Liberia.

Faksimil Smålandsnytt

Något som Mattias Sandelius försöker hindra.
3 av 3

Något som Mattias Sandelius försöker hindra.

Privat

Snart ska Abrahim "Ibbe" Jabateh utvisas ur landet – något som upprör många. Inte minst hans vän Mattias Sandelius. Med en namninsamling hoppas han kunna stoppa utvisningen.

HULTSFRED. Den planerade utvisningen av 18-årige Abrahim "Ibbe" Jabateh upprör många. Trots att han bott i Sverige i sex år, går på gymnasiet i Hultsfred och har bott hos samma fosterfamilj sedan han kom till landet så ska "Ibbe" nu utvisas till Liberia – där han inte kan språket och inte har någon som kan ta emot honom.

Ett besked som togs för sex år sedan och som blir aktuellt nu när han har fyllt 18.

– Jag känner mig död, jag har bott här sedan jag var liten. Jag skulle göra vad som helst för att få stanna, säger han till Smålandsnytt.

Samtidigt så är det många som protesterar. På Twitter finns hashtaggen #låtibbestanna och en namninsamling för att låta honom stanna i landet har i skrivande stund samlat ihop över 10 000 namnunderskrifter. 

"Mer integrerad i det svenska samhället än vad jag är"

Bakom namninsamlingen ligger Ibbes vän Mattias Sandelius.

– Jag känner Abrahim väldigt väl. Han bor i samma ort som jag, Silverdalen, och vi har även spelat i samma fotbollslag i flera år. Vi är bra vänner, och jag kan inte tänka mig att tanken att han bara skulle försvinna. Det känns som en otroligt avlägsen tanke, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

 – Detta tycker inte jag handlar om känslor och värderingar, utan om moral och en människas rättigheter. Det är sunt förnuft att man inte skickar iväg en människa som talar flytande svenska, bott i Sverige i 6 år, till ett land där han bara bott i 6 månader som nyfödd. Särskilt när han bara pratar ett av de tre officiella språken i landet, engelska, som man i princip bara klarar sig på i huvudstaden. Jag tycker dock det är oerhört kul att vi fått sådan spridning på detta och att personer som Jacob Öqvist, John Guidetti och Jonas Gardell har visat sitt stöd.

Vad hoppas du kommer att ske härnäst?

– Jag hoppas att spridningen av detta orimliga beslut från Migrationsverket fortsätter, och att de till slut inser sitt misstag och låter Abrahim få stanna i Sverige. Abrahim utvisas alltså för att han "inte integrerat med det svenska samhället", detta togs upp på ett möte under tisdagen, och detta stod i ett protokoll där domen slogs fast. Om man går på en nationell linje på gymnasiet, spelar fotboll och är aktiv i föreningslivet samt bevisligen är otroligt omtyckt socialt när 300 människor demonstrerar endast för han utanför polishuset. Jag tror Abrahim är mer integrerad i det svenska samhället än vad jag är.