Rasistsajten hängde ut 14-åring – för att han är antirasist

Sajten Exponerat har gjort sig känd för att hänga ut personer till höger och vänster. Nu har de valt att namn- och bildpublicera en 14-årig kille. Bara för att han engagerat sig i antirasistiskt arbete.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Populär i SD-led

Nyheter24 har tidigare avslöjat hur flera sverigedemokratiska politiker runtom i landet frekvent länkar till bland annat Exponerat.

LINDESBERG. Den högerextrema och rasistiska sajten Exponerat, tidigare Sweden Confidential, hängde ut en 14-årig kille i Lindesberg med namn och bild. Detta för att han på sin privata facebooksida skrivit nedlåtande om ungdomar som kör bil på orten.

I texten lägger dock sajten även stor vikt vid 14-åringens engagemang i en antirasistisk förening.

– Det finns folk i Lindesberg som ogillar mig för mina ställningstaganden mot rasism och är ute efter att provocera mig. De är nog typiska småstadsbor med fördomar, säger 14-åringen till tidningen ETC.

"Trodde någon skulle komma efter mig"

När han läste Exponerats text, och kommentarerna till den, blev han rädd. I kommentarsfältet kallas han "balkandrägg" och "förståndshandikappad rasblandad bastard". Någon skriver att hen ska "få tag på" 14-åringen.

– Mina första tankar var att jag skulle råka riktigt illa ut, att det var väldigt farligt. Jag trodde att någon skulle komma efter mig, säger han.

"Helt klart olagligt"

Händelsen har polisanmälts och det råder enligt polisen ingen tvekan om att det handlar om ett brott.

– Det är helt klart olagligt och rubriceras som ofredande, men om inga fler uppgifter tillkommer är förutsättningarna inte goda, säger Krister Axman, förundersökningsledare vid Örebropolisen, till ETC.

Problemet är att det kan vara svårt att fälla någon person för brottet då Exponerat saknar ansvarig utgivare.

På fredagen var Exponerats text bortplockad från sajten.

/
/
/
/