SD-politiker i grov rasistskandal: "Jag var politiskt omogen"

- 12/11/2013, 19:55 -
Jonas Åkerlund har uttalat sig rasistiskt enligt nya uppgifter.
1 av 4

Jonas Åkerlund har uttalat sig rasistiskt enligt nya uppgifter.

TT bild

Åkerlund sände ett närradioprogram under pseudonym.
2 av 4

Åkerlund sände ett närradioprogram under pseudonym.

CLAUDIO BRESCIANI

Han förklarar sitt beteende med att han var omogen.
3 av 4

Han förklarar sitt beteende med att han var omogen.

LEIF R JANSSON

Jimmie Åkesson förvarar Åkerlund.
4 av 4

Jimmie Åkesson förvarar Åkerlund.

COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Sverigedemokraternas vice partiledare har uttalat sig grovt rasistiskt om invandrare och flyktingar. Han försvarar sitt beteende med att han var omogen.

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund, 64, har uttryckt sig grovt rasistiskt i hittills okända bandinspelningar som Aftonbladet har fått ta del av.

Under 2002 sände Åkerlund ett närradioprogram en gång i månaden, under pseudonamnet Viktor, där han uttryckte öppet sina åsikter om invandrare och flyktingar.

I programmet säger han bland annat:

"Skulle vi återsända 500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år".

Mobbarna var invandrare

Åkerlund hade också uppfattningen om att alla mobbare i skolorna var invandrare och borde köras ut ur landet.

"Och tar man skolorna nu där man har det här beteendet som jag såg nu senast, en så kallad mobbning. Man hoppar på någon, tarmarna spricker, revbenen går av. Skulle vi signalera en sådan gång att de här unga mobbarna och deras familj får åka hem igen och de kommer aldrig hit. I det ögonblicket skulle mobbning upphöra på nästan alla skolor. Därför att ingen vill ta den risken", säger Åkerlund i programmet.

"Mycket pressad situation"

Aftonbladet konfronterar Åkerlund med uppgifterna men han skyller ifrån sig med att han var för omogen på den.

– Ja, men jag var inte så mogen politiskt. Och sen var vi en mycket pressad situation. Men jag sa en förfärlig massa saker på den tiden som jag inte alls står bakom i dag, säger Åkerlund till Aftonbladet.

Åkerlund har suttit i riksdagen sedan 2010 och var förste man på valsedlarna i Stockholm 2002 – med andra ord en van politiker.

Åkesson försvarar Åkerlund

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, säger att uttalandena är oacceptabla men tar Åkerlund i försvar.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt språkbruk. Jonas har tydligt deklarerat för mig att detta inte är något han står för i dag samt att det var ett förkastligt ordval redan då det sades, för snart tolv år sedan säger Jimmie Åkesson i en kommentar till Aftonbladet.