Torsdag 19 Maj
Stockholm

Efter nazistskandalen – elev ringde och bad om ursäkt

Ingången till koncentrationslägret i Auschwitz.
1 av 3
Ingången till koncentrationslägret i Auschwitz. Foto: TT BILD
Eleverna fick se bilder från Förintelsen – då skrattade vissa och någon skrek "Heil Hitler". Här: Bild från koncentrationslägret i Dachau.
2 av 3
Eleverna fick se bilder från Förintelsen – då skrattade vissa och någon skrek "Heil Hitler". Här: Bild från koncentrationslägret i Dachau. Foto: TT BILD
Nu har en av killarna bett om ursäkt till Bianca Meyer.
3 av 3
Nu har en av killarna bett om ursäkt till Bianca Meyer. Foto:

Hennes föreställning om förintelsen avbröts – av elever som skrek "Heil Hitler" och skrattade. Nu har en av killarna bett om ursäkt till Bianca Meyer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Förintelsen

Under sin tid vid makten beräknas det att nazisterna i Tyskland på 30- och 40-talet mördade mellan 5,6 och 6,2 miljoner judar. 2,9 miljoner av dessa dog i förintelseläger där de antingen svalt ihjäl eller dödades i gaskammare.

Även romer, homosexuella, krigsfångar, handikappade och politiska motståndare dödades i lägren.

KIRUNA. Högstadieelever från Kiruna bjöds i veckan in till föreställningen "En enkel biljett" som handlar om förföljelsen av judar i Nazityskland under 30- och 40-talet. Något som överskuggade hela föreställningen var dock att flera elever skrattade åt förintelsebilder och skrek nazistiska slagord.

– Jag berättade min mormors historia, hon satt i Auschwitz. Då blev det problem under föreställningen. Det var folk som skrattade när bilder från Förintelsen visades, det var en kille som skrek Heil Hitler och någon annan ropade någonting om att jag skulle våldtas, berättade huvudrollsinnehavaren Bianca Meyer för Sveriges Radio Norrbotten då.

Ville vara kaxig inför kompisarna

Nu har dock en av killarna som skrek hört av sig till Meyer – och bett om ursäkt.

– Ja, en av killarna ringde igår. Det var ju gulligt, tycker jag, säger hon till Nyheter24.

Hon berättar att killen först presenterade sig med för- och efternamn.

– Han sa att "jag var på din, vad heter det pappa? Föreställning och skrek ett fult ord. Förlåt", säger Meyer till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen sa han att han ville vara kaxig inför sina kompisar.

"Inte haft något behov av en personlig ursäkt"

Föreställningen är en del i ett projekt som går ut på att motverka främlingsfientlighet bland unga i Norrbotten, och Meyer hoppas nu att arbetet ska fortsätta.

– Jag har inte haft något behov av en personlig ursäkt utan det är mer på en samhällsnivå. Det jag hoppas på är att skolor i Norrbotten och Sverige ska jobba mer med jämställdhet och mot främlingsfientlighet, säger hon till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela