Den aktuella bilden i Åhlénskatalogen.
Den aktuella bilden i Åhlénskatalogen.

Åhléns drar tillbaka julkatalog – innehöll rasistisk nidbild

Varuhuset Åhléns stoppar årets julkatalog – detta efter klagomål om att den innehåller en bild som kan uppfattas som en nidbild av svarta.


Kritik även på Facebook

Även på Åhléns Facebooksida får man ta emot kritik.

"Hur kan ni ta beslutet att ta med pärlplattor på svarta människor med stereotypiskt runda munnar och ögon samt klädda som betjänter, som dekoration? Hur tänkte ni då? Unken människosyn", skriver en användare.

"Ja, vi är många som undrar", skriver en annan.

I förra veckan skickade Åhléns ut sin julkatalog i 650 000 exemplar till sina klubbmedlemmar. Nu stoppas samma katalog från att skickas ut till företagets varuhus. Anledningen? Katalogen innehöll en rasistisk nidbild.

– Jag fick ett mejl från en av våra anställda i helgen och då fattade vi det beslutet direkt, säger företagets informationschef Cathrine Wigzell till Nyheter24.

I ett pressmeddelande ber man även om ursäkt för att bilderna, på två svarta figurer med röda läppar, kan betraktas som nidbilder. Förutom att stoppa utskickningen till varuhusen har man även valt att plocka ned den digitala julkatalogen, skriver Dagens Media.

"Vårt ansvar"

Men de 650 000 exemplar som redan skickats ut till medlemmarna kan man inte göra mycket åt från företagets sida.

– De blir tyvärr svåra att återkalla, säger Wigzell till Nyheter24.

Hur kommer det sig att bilderna hamnade där från början?

– Det är ju väldigt olika. Nu sitter inte jag med i produktionen så jag vet inte exakt hur det gått till men det är klart att det har brustit och att det i slutänden är vårt ansvar, säger Wigzell och fortsätter:

– Men jag tycker att det känns bra att vi ändå lyckats agera såpass kvickt. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.