Film om "onda leksaker" - så vill Jehovas vittnen uppfostra dina barn

"Vill du verkligen ha sådana leksaker som Jehova hatar?". Här är filmen som ska lära barn rätt och fel.


Jehovas Vittnen

Är en internationell religiös rörelse som kommer från USA. Rörelsens läror bygger på Bibeln men tolkningarna avviker mycket från de större kristna samfunden.

Medlemmar i Jehovas vittnen får bland annat inte ta emot blod. Jehovas vittnen betraktas ofta som en sekt.

En liten pojke kommer hem från förskolan och är sprudlande glad. Han har fått en leksak, en trollkarl, av en kompis. Men enligt pojkens mamma är leksaken demonisk, "Jehova hatar magi, vill du verkligen göra Jehova ledsen?".

Beskrivningen är inledningen i en tecknad film för barn som ligger uppe på Jehovas vittnens hemsida. Den heter "Lyd Jehova" och syftar till att lära barn rätt och fel. 

"Demoniska leksaker"

Som vuxen och icke medlem är det omöjligt att inte bli berörd. En liten pojke som fylls av dåligt samvete för att han gjort Jehova ledsen. Jehova hatar ju magi. Något som mamman understryker gång på gång, tills den lilla pojken inser att han har gjort Jehova ledsen och slänger leksaken.

Många har blivit upprörda efter att ha sett filmen som cirkulerat i sociala medier. Men på Jehovas vittnen kan man inte förstå kritiken. 

– Inte ett dugg, inte ett dugg, säger talespersonen Lars-Erik Eriksson när Nyheter24 ringer upp.

Men tycker du inte att det är problematiskt att skuldbelägga små barn?

– Nu använder du epitetet skuld. Det får du stå för. För oss fungerar det. Vi har sett att det ger goda resultat på våra barn.

På vilket sätt ger det "goda resultat" att inte låta barn leka med leksaker som de fått av sina vänner?

– Våra barn lär sig vad som är moraliskt rätt och fel. Våra barn uppskattar det, säger Eriksson och fortsätter:

– Alla leksaker är inte nyttiga. Det finns många leksaker som har demoniska inslag. 

Men kan du förstå kritiken, att använda tecknade filmer för att påverka små barn?

– Inte ett dugg, inte ett dugg. 

Här är klippet som upprör:

www.youtube.com/v/2Dm5f8F4cTA?... name="allowFullScreen" value="true">www.youtube.com/v/2Dm5f8F4cTA?... type="application/x-shockwave-flash" width="514" height="344 " allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true">

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.