Onsdag 26 Jan
Stockholm

Ola tvekade inte att ge 20 000 kronor – för en ny rullstol till Zaccarias

Ola Sevandersson tvekade inte att hjälpa Therese Göterheim med insamlingen till sonens rullstol.
1 av 6
Ola Sevandersson tvekade inte att hjälpa Therese Göterheim med insamlingen till sonens rullstol. Foto: Privat
Therese postade ett inlägg på Facebook.
2 av 6
Therese postade ett inlägg på Facebook. Foto: Facebook
Therese kunde inte tro sina ögon.
3 av 6
Therese kunde inte tro sina ögon. Foto: Privat
Ola förde över 20 000 kronor till hennes konto dagen efter.
4 av 6
Ola förde över 20 000 kronor till hennes konto dagen efter. Foto: Privat
Hon uppdaterade på Facebook efter det att Ola hade hört av sig till henne.
5 av 6
Hon uppdaterade på Facebook efter det att Ola hade hört av sig till henne. Foto: Facebook
Zaccarias tillsammans med sin flickvän.
6 av 6
Zaccarias tillsammans med sin flickvän. Foto: Privat

För att kunna köpa en rullstol åt sin 16-årige son valde Therese att starta en insamling. Men inte visste hon att rullstolen skulle vara betald inom en halvtimme – av en okänd person.

– Jag såg hennes inlägg och kände att jag var tvungen att göra något, säger Ola till Nyheter24.

Kommentera (136)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Provade sin nya rullstol

"Det var länge sedan jag såg Zaccarias så glad". Efter pengagåvan – här provar Zaccarias sin nya rullstol.

SIGTUNA. Therese Göterheims 16-årige son, Zaccarias, blev sjuk för ungefär ett år sedan. Han hade haft ont i fötterna en längre tid, men ingen visste varför. Under en tennismatch ramlade han plötsligt ihop.

Sedan dess har Zaccarias gått på undersökningar men läkare har inte kunnat ge honom någon diagnos. Han har bara blivit sämre och sämre och i dag är det så illa att han inte kan gå själv längre – i stället tar han sig fram med hjälp av en rullstol.

Ett dyrt inköp

Therese har fått hyra rullstol från sjukvården men om man ska ha en smidigare rullstol så får man först vänta på en bedömning eller köpa en egen – något som kostar en del pengar.

– Den han har är ganska otymplig och vi har väntat sedan i mars-april i år. Då kom jag fram till att vi får köpa en egen rullstol. Den kostar mellan 16 000-20 000 kronor men "vi får väl lösa det på något sätt", tänkte jag, säger Therese till Nyheter24.

Startade insamling till ny rullstol

Hon startade en insamling för sin son och lade också upp ett inlägg om insamlingen i en Facebook-grupp – något som Ola Sevandersson, 34, uppmärksammade.

– Jag såg hennes inlägg och då kände jag att jag var tvungen att göra något, säger Ola till Nyheter24.

Fick direkt gensvar

Inom en halvtimme hade Therese fått svar från Ola där det stod:

"Skicka mig ett mess med dina bankuppgifter så sätter jag in 20k kr idag. Ge din son en stor kram och så får jag önska er en god jul".

– Jag trodde först att det stod 200 kronor, och då tänkte jag "men om det går så här bra, så kommer vi ha pengarna innan jul". Jag sprang till min man för att dubbelkolla att det verkligen stod att Ola var beredd på att ge oss 20 000. Jag satt och skakade, vi satt och grät, säger Therese.

Tvekade du någonsin över beslutet du hade tagit?

– Nej, det gjorde jag verkligen inte. Therese var lite skeptisk till en början och trodde väl inte på det riktigt, säger Ola.

På morgonen hade pengarna kommit in på Therese konto. 

– Känslan av att det finns så otroligt goda människor, det är helt otroligt. Det finns inte ord som räcker till för att beskriva den tacksamhet och glädje vi känner gentemot Ola. Jag trodde inte att det fanns så goda människor som plockar ut från sin egen ficka. Om jag någon gång kan gottgöra det så kommer jag att göra det genom att föra det vidare, säger Therese.

När planerar ni att köpa rullstolen?

– Vi ska faktiskt dit redan i morgon och prova rullstolar. Nu kan vi gå dit och vi behöver inte hålla tillbaka på grund av pengar. Nu kan Zaccarias välja ut den rullstol han vill ha, allt tack vare Ola.

Ola, finns du på riktigt – och är du alltid så här snäll?

– Haha, bara på tisdagar och onsdagar. Nä då, jag är en av de lyckligt lottade som har haft det bra. Har man sett mycket misär och kan man göra något åt det så gör man det, säger Ola.

MER: Efter pengagåvan – här provar Zaccarias sin nya rullstol 

MER: "En givmild Ola ska inte behövas i Sverige 2013" – Nyheter24:s Gustav Holmström om ett Sverige som inte tar ansvar för sina behövande.  

Kommentera (136)
Kopiera länk
Dela