Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är nazisterna som låg bakom attacken i Kärrtorp

- 17/12/2013, 08:11
Nazisterna i Kärrtorp.
1 av 5

Nazisterna i Kärrtorp.

Hampus Andersson / TT

En av SMR:s "aktivister".
2 av 5

En av SMR:s "aktivister".

Hampus Andersson / TT

Slagsmål på torget i centrum.
3 av 5

Slagsmål på torget i centrum.

Hampus Andersson / TT

Nazisterna jagades ut i skogen av deltagare i demonstrationen.
4 av 5

Nazisterna jagades ut i skogen av deltagare i demonstrationen.

Hampus Andersson / TT

Här flyr SMR in i skogen.
5 av 5

Här flyr SMR in i skogen.

Hampus Andersson / TT

26 personer sitter anhållna efter nazistattacken i Kärrtorp – samtliga från "högersidan" enligt polisen. Flera av de gripna är tidigare dömda och stödjer öppet nazismen.

STOCKHOLM. Nazistiska kamporganisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) såg den fredliga demonstrationen mot nazism och rasism i Kärrtorp som en "krigsförklaring".

Det menar SMR:s talesperson Pär Öberg.

– De går ut och säger att Svenska motståndsrörelsen inte skulle få finnas i Kärrtorp och jag ser det som en kraftig provokation. Det är mer eller mindre en krigsförklaring, säger han till Dagens Nyheter.

Alla gripna från högersidan

Totalt är 26 personer anhållna efter nazisternas attack mot demonstrationen. De misstänks för våldsamt upplopp efter att ha gått till attack med glasflaskor, bengaler och knallskott. Samtliga gripna är från "högersidan", uppger polisen för Dagens Nyheter.

Minst 22 av de anhållna, samtliga män, har enligt Aftonbladet begärt att få samma advokater. Sju av dem stödjer sedan tidigare öppet SMR. En av dem stödjer nazistiska Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialistisk front.

Tidigare dömda för hatbrott

En 19-årig man, som finns bland de gripna, dömdes för ett halvår sedan för misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Detta efter att han och en vän gått till attack mot ungdomar på en fest i Vallentuna utanför Stockholm.

En 21-årig man är tidigare dömd för flera fall av våldsamt motstånd och misshandel med hatbrottsmotiv. En 20-årig man är tidigare dömd för misshandel av en homosexuell man på krogen White Horse i oktober 2012, skriver Aftonbladet.

Bland de gripna återfinns även en 21-årig man som verkar som nyhetsredaktör på SMR:s hemsida Nordfront.

Barnen i nazimiljön

Tidigare i höst granskade Nyheter24 den "nationella" miljön i Sverige. En av delarna innehöll synen på barnen i den nazistiska rörelsen, särskilt SMR. 

– Om man tittar på bilder ifrån Svenska Motståndsrörelsen och deras aktiviteter så är det oftast aktivisternas egna ungar som finns där. Sen finns det också exempel på att man ordnar en del sociala aktiviteter där man försöker kopiera lite grann Gyllene Grynings koncept att ordna fritidsaktiviteter, sa läraren och författaren Christer Mattsson till Nyheter24 då.