20-åringen fick sluta på McDonald's för att han var för smal.
1 av 3
20-åringen fick sluta på McDonald's för att han var för smal. - Foto: TT BILD
Nu mår han fruktansvärt dåligt och har tappat tron på arbetsmarknaden.
2 av 3
Nu mår han fruktansvärt dåligt och har tappat tron på arbetsmarknaden. - Foto: TT BILD
Restaurangchefen föreslog att 20-åringen "borde börja träna på gym".
3 av 3
Restaurangchefen föreslog att 20-åringen "borde börja träna på gym". - Foto: TT BILD

För smal för McDonald's – tvingades sluta

Restaurangchefen kallade in honom och gav honom sparken: "Du är lite för smal, lite för klen för den här typen av jobb".


Anmälan till DO

Diskrimineringsombudsmannen, DO är en statlig myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Arbetet sker främst genom att myndigheten ser till att diskrimineringslagen följs.

Hit kan du skicka in en anmälan om du upplever att du eller någon annan i din närhet blivit utsatta för diskriminering.

STOCKHOLM/VÄSTERORT. Det var den 26 november i år som 20-åringen efter ett avslutat arbetspass blev inkallad till restaurangchefen. När han kom in bad chefen honom att sätta sig ned och berättade att han fått sparken från sin provanställning. Anledningen? Att han var för smal och klen.

När Nyheter24 ringer upp 20-åringen återger han vad chefen sade:

– Jag känner att du inte har fått upp tempot och att du inte har kommit in i gruppen på ett bra sätt. Du är lite för smal, lite för klen för den här typen av jobb du kanske borde träna ett par månader på gym innan, det här jobbet passar inte för alla.

"Helt knäckt"

20-åringen har nu anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

– Jag mår fruktansvärt dåligt. Jag har inte vågat berätta det här för någon, säger 20-åringen som bett om att få vara anonym, till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag förstår inte hur man kan säga en sådan sak? Vadå att jag är för smal?

Har du försökt söka något annat jobb efter det som hänt?

– Nej, jag vågar inte söka jobb för att jag mår så dåligt. Tänk om någon mer arbetsgivare säger så till mig?

Under gårdagen nåddes han av beskedet att DO inte kommer att gå vidare med fallet på grund av att man bedömer att en utredning inte skulle kunna ge tillräckligt med bevis.

DO har inte kontaktat McDonald's

Nyheter24 har sökt restaurangchefen som är på semester. Men på McDonald's pressavdelning kommenterar presschefen Frida Berg:

– Jag har pratat med ansvariga på restaurangen som inte alls känner igen sig i det beskrivna. Det här är nya uppgifter för oss och vi har inte blivit kontaktade av DO i frågan, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– All form av diskriminering är självklart förbjuden inom McDonald’s och om någon upplever sig illa behandlad så är det olyckligt. Jag kan bara beklaga att situationen upplevts så. Min bild är tvärt om, att hos oss är alla välkomna.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.