Fredag 23 Jul
Stockholm

13-årig flicka mordhotad – fick inte anmäla

Trots dödshot vägrade polisen att ta emot anmälan.
1 av 2
Trots dödshot vägrade polisen att ta emot anmälan. Foto: TT BILD
13-åringen fick anonyma hot på frågeforumet ask.fm.
2 av 2
13-åringen fick anonyma hot på frågeforumet ask.fm. Foto: Faksimil

Polisen vägrade att ta upp anmälan och menade att det "ändå inte skulle göra någon nytta". I stället fick flickan rådet att gå i samtalsterapi.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Läs mer

Det är inte första gången som det rapporteras om hot och trakasserier mot unga tjejer på nätforumet ask.fm.

Nyheter24:s Ellen Grefberg har skrivit en kolumn om polisens maktlöshet mot anonyma nätanvändare som fortsätter att trakassera och kränka unga tjejer på nätet. 

KÄVLINGE. En 13-årig flicka fick anonyma hot på forumet Ask.fm om att hon skulle våldtas, mördas och styckas. När hon gick till polisen för att anmäla hänvisades hon i stället till att gå i terapi.

– De menade att skolan hade ansvar för det som hände barnen även på fritiden och påstod att de inte kunde hjälpa oss eftersom de misstänkte att förövaren är minderårig. Så en anmälan skulle inte göra någon nytta, säger flickans mamma till Sydsvenskan.

"Jag ska stycka upp dig!"

Det var i somras som flickan började få grova meddelanden skickade till sig. Anonyma användare skrev bland annat att hon var den ”dummaste, fulaste och mest onödiga människa som fanns”. När hon valde att radera meddelandena blev allt bara värre. ”Omogen du är som tar bort min fråga. Jag ska stycka upp dig! Eller knulla upp dig! Du ska dö och det är en sak som är säker. Innan du är femton har du dött. Jävla negerapa. Tar du bort denna igen så kommer jag fan och mördar eller våldtar dig din lilla skit. Du luktar också illa. Som alla andra negrer!”, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag har blivit mobbad och kallad neger många gånger förut. Men det här gjorde mig riktigt rädd. De skrev så tydligt att jag skulle dö, säger hon till Sydsvenskan.

I slutet av oktober gick hon tillsammans med sin mamma till Kävlinge polisstation för att anmäla. De visa kopior på meddelandena och berättade om hoten. Men polisen valde att inget göra. I stället tyckte de att det var hon som borde gå i terapi.

Socialen ringde

En vecka efter besöket hos polisen ringde socialkontoret hem till familjen för att erbjuda flickan att gå i samtalsterapi.

– Jag blev bara arg och sa att om det var någon som behövde terapi så var det den som skrev det här till mig, säger 13-åringen.

Terapeuten valde då att åter ta kontakt med polisen.

När Sydsvenskan konfronterar polisen svarar man:

– Vi är skyldiga att ta upp en anmälan. Det kan ha gjorts en felaktig bedömning av det här ärendet initialt. Om så är fallet får jag göra en polisanmälan, säger Pär Cederholm närpolischef i Kävlinge.

Några dagar efter att terapeuten tagit i kontakt med polisen lät man dem till sist göra en anmälan om hatbrott och olaga hot. Två veckor senare kom dock ett brev som informerade om att förundersökningen redan var nedlagd.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela