Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fem anledningar till att hata att vintern är här

Suger!

Suger!

COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Nyheter | 15/01/2014 07:10

Nyheter24:s Gustav Holmström förklarar varför det är jobbigt att snön är här.

Förutsatt att man inte bor långt uppe i norra Sverige så dröjde det lång tid innan vintern slutligen dök upp i år. Till vissas glädje, förstås, men sanningen är ju att de allra flesta tycker mer om sommaren än om vintern. 

Av lättförstådda skäl.

1. Man kan inte ta sig någonstans


Inte nog med de ständiga rapporterna om blixthalka. För oss som gillar att åka tåg brukar vintern också betyda att man får acceptera några timmar på en iskall knutpunkt någonstans i Sverige där absolut ingenting är öppet eller överhuvudtaget existerar.

”Vi kan hantera snö mycket bättre än för ett år sedan”, säger SJ-chefen Crister Fritzson till SVD.

"Vi får väl se", säger jag.

Dessutom är ett av sätten som man tänker använda sig av för att undvika förseningar att inte köra när det är dåligt väder.

Ett litet problem bara. Det är ALLTID dåligt väder på vintern.

2. Det är mörkt

Visst, det hela kanske har vänt. Vi går mot sommar, och så vidare. 

Det spelar ingen roll. I Stockholm är solen, om det nu överhuvudtaget ÄR sol, bara uppe knappt sju timmar per dygn. I Kiruna är den bara uppe strax över tre timmar per dygn


På sommaren är den uppe nästan jämnt. Hur är det inte bättre?

3. Kulturlivet blir lidande


På sommaren kryllar det av musikfestivaler. På vintern får vi hålla till goda med det åbäke som kallas för "mello". En tävling som i år inkluderar bland annat Dr. Alban och Martin Stenmarck.

I somras spelade Prince i Stockholm.

Smaka på den kontrasten.

4. Det kommer att töa sen

Visst, vi längtar alla efter våren. Men vi hade gjort det ännu mer om det inte hade betytt att vi skulle behöva mer eller mindre simma genom en gråbrun äcklig sörja fylld med diverse saker som gömt sig i snö och kommer fram i tö.


Det hade aldrig hänt om det inte hade varit någon vinter, det säger sig självt. 

5. Det ÄR kallt

Kommer du ihåg hur skönt det var att gå upp i morse? Nej, det gör du inte. För det var inte skönt, det var hemskt. Hemskt och kallt.

På sommaren är det så här:


Det vinner.

Foto: TT BILD