Tisdag 19 Okt
Stockholm

Försökte tvinga anställd på pengar för att få behålla jobbet – och uppehållstillståndet

För att få behålla jobbet uppmanades mannen betala sin chef.
1 av 3
För att få behålla jobbet uppmanades mannen betala sin chef. Foto: TT Bild
Tack vare ett mejl från Migrationsverket fick mannen veta att han blivit av med jobbet.
2 av 3
Tack vare ett mejl från Migrationsverket fick mannen veta att han blivit av med jobbet. Foto: TT Bild
Arbetsgivaren tvingas nu betala skadestånd till sin före detta anställda.
3 av 3
Arbetsgivaren tvingas nu betala skadestånd till sin före detta anställda. Foto: TT Bild

Snickare uppmanades betala för att få behålla jobbet – och uppehållstillståndet. Nu döms arbetsgivaren till att betala skadestånd.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Bolaget nekar

I beslutet från Arbetsdomstolen står att läsa att bolaget under de förhandlingar som förekommit i tvisten nekat till att ha avskedat mannen.

I stället påstår bolaget att mannen ska ha sagt upp sig själv. Något som strider mot den fakta att den anställde hela tiden utfört uppdrag åt bolaget under hela den aktuella tidsperioden.

SÖDERTÄLJE. För att få behålla sitt jobb som snickare pressades mannen att betala pengar till sin arbetsgivare. Annars skulle han få sparken – vilket i sin tur direkt skulle leda till utvisning.

Fick besked från Migrationsverket

Det var den 10 januari i fjol som mannen var på väg till sitt jobb när hans son ringde och meddelade att han fått mejl från Migrationsverket om att mannan skulle utvisas. 

Anledning? Att han inte längre hade något arbete och därmed inte uppehållstillstånd. När han kontaktade sin chef meddelade denne att det stämde. Något som kom som en smärre chock för mannen, eftersom han hela tiden under den berörda perioden arbetat åt bolaget precis som vanligt.

Pressat mannen att betala

Chefen ska vid flera tillfällen förklarat för mannen att om han ville behålla sin anställning och därmed sitt uppehållstillstånd så var han tvungen att betala pengar till chefen.

Döms att betala skadestånd

Arbetsdomstolen har nu beslutat att chefen för bolaget ska betala ut skadestånd till sin forne anställde. Totalt rör det sig om omkring 700 000 kronor för skadestånd, semesterersättning och utebliven lön.

Arbetsgivaren har nu en månad på sig att söka återvinning hos Arbetsdomstolen, annars står arbetsdomstolen fast.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela