Grannarna klagade när den misshandlade kvinnan ropade på hjälp – nu vräks hon

- 17/01/2014, 10:18 -
Får inte bo kvar i lägenheten.
1 av 2

Får inte bo kvar i lägenheten.

SCANPIX NORWAY

Kvinnan har tydliga skador.
2 av 2

Kvinnan har tydliga skador.

Faksimil vlt.se

När hennes ex-pojkvän försökte strypa hen skrek den 22-åriga kvinnan på hjälp. Nu vräks hon från sin lägenhet – efter att grannarna klagat på hennes skrik.

VÄSTERÅS. Natten till söndag försökte den 22-åriga kvinnans ex-pojkvän strypa henne i kvinnans egen lägenhet. Nu väljer hyresvärden att vräka kvinnan – eftersom att grannarna klagat på hennes skrik.

– Jag skrek för mitt liv. Jag kastade saker, porslin och allt möjligt, för att rädda mig själv. Vad skulle jag ha gjort? Legat ner och varit tyst? Då hade jag inte levt i dag, säger hon till VLT.

"Känns orättvist" 

Det är inte första gången som kvinnan och mannen bråkat, något som lett till att polisen tidigare kallats till lägenheten, i vilken kvinnan har bott i ett år. De tidigare bråken har också lett till varningar från hyresvärden, så vräkningen kommer inte som en chock för henne.

–  Nej, men det känns så orättvist. Jag har skrikit för att få hjälp. Ibland har jag släppt in honom för att han inte skulle stå i trapphuset och banka och störa grannarna. Nu har jag i alla fall ansökt om kontaktförbud.

"Stört sina grannar mer än vad man kan tolerera"

Hyresvärden Bostjärnan har dock inga problem med sitt beslut.

–  Hon har stört sina grannar mer än vad man kan tolerera. Och när andra boende hör av sig och vill flytta på grund av en viss granne måste vi som seriös hyresvärd agera, säger Tomas Jansson, vd för Bostjärnans Förvaltnings AB, till VLT.

Något som inte alla håller med om. 

– Det är ju inte hennes fel, det är mannens fel att hon blir av med lägenheten. Det är inte rättvist, säger Agneta Wiröstrand-Hedqvist, terapeut på Kvinnocentrum, till VLT.

Mannen anhölls – men släpptes

Wiröstrand-Hedqvist ställer sig också frågande till grannarnas agerande.

– Jag kan förstå grannarna också. Men i stället för att ringa hyresvärden – ring polisen så att det kan bli en rättsprocess av det hela. Jag menar, om någon ser ett bankrån, inte sjutton är det bankdirektören man ringer till då, säger hon till VLT.

Kvinnans 27-årige före detta pojkvän greps och anhölls misstänkt för dråp efter strypattacken. Nu har dock det hela rubricerats om till misshandel och mannen har släppts.

– Utifrån min bedömning av utredningsmaterialet valde jag att släppa honom. Men vad det rör sig om kan jag inte gå in på eftersom det är sekretess, säger kammaråklagaren Johan Fahlander till VLT.

Han bekräftar också för tidningen att mannen fortfarande är misstänkt för brott, och att det pågår en förundersökning mot honom.