Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glöm #Fittstim – det här ska du se i stället

De ger sina bästa tips.
1 av 4

De ger sina bästa tips.

Montage

Margret Atladottir.
2 av 4

Margret Atladottir.

Seher Yilmaz.
3 av 4

Seher Yilmaz.

Inti Chavez Perez.
4 av 4

Inti Chavez Perez.

Andrea Thibault

Nyheter | 17/01/2014 15:35

Belinda Olssons program "Fittstim – min kamp" i SVT har stött på en hel del motstånd. Vi lät tre kritiker tipsa om sina bästa teveserier, filmer och böcker – för den som är intresserad av feminism på riktigt.

De kritiska texterna har stått som spön i backen efter Belinda Olssons SVT-serie "Fittstim – min kamp" vars första av totalt tre delar sändes under torsdagen.

Många menar att programmet bara är en skildring av Olssons personliga reflektioner och att man inte ska dra några större växlar än så. Vad passar då bättre än att låta tre kritiker till serien att tipsa om annat man kan sysselsätta sig med om man är intresserad av feministiska frågor?

Nyheter24 lät tre av de som skrivit, twittrat och debatterat #Fittstim de senaste dagarna komma med sina tips.

Margret Atladottir, redaktör Politism.se

- Miss Representation

En dokumentär från 2011 av Jennifer Siebel Newsom och Kimberlee Acquaro som undersöker hur dåligt representerade kvinnor är på maktpositioner i USA. 

- Good Hair

En dokumentär blandad med humor av och med Chris Rock. Handlar om afroamerikanska kvinnors hårstilar – bland annat om varför så många använder plattång för att bli av med sina naturliga lockar.

- Scandal

Teveserie med Kerry Washington i huvudrollen som en före detta kommunikatör i Vita huset. Serien är med sina kvinnoporträtt bättre än de flesta andra.

Inti Chavez Perez, expert i Utredningen om män och jämställdhet

Easy A

Den här amerikanska komedin handlar om en tjej som får ett horrykte på sin skola. Ett viktigt och politiskt ämne. Men det tas upp på ett helt nytt sätt - med lika delar humor och jävlar anamma. Huvudpersonen Olive visar för hela sin skola i att de ska skita i vem hon ligger med. Hennes kropp tillhör bara henne själv!

- Äta, sova, dö

Många frågar sig vad feminismen handlar om idag. Det är så många olika nyanser som lagts till i analyserna. Det handlar inte bara om kön längre. Det handlar också om saker som kroppsfunktioner, hudfärg, religion och klass. "Äta, sova, dö" visar precis vad dagens feminism handlar om. Och om allianser mellan kvinnor och män, mellan generationer och mellan infödda svenskar och invandrade svenskar.

- Respekt, en sexbok för killar
Om du är kille, snälla snälla snälla läs den här boken! Du kan hitta den gratis på ditt närmsta bibliotek. Ge boken bara tio minuter av ditt liv och bestäm sen om du vill läsa vidare. Den handlar om kroppen, kärlek och sex. Men också om vad man kan göra som kille. Man är inte dömd att bli sexist bara för att man föddes med snopp. Upp till kamp!

Seher Yilmaz, krönikör Nyheter24

- Fröken Frimans krig 

Miniserien som visade hur kvinnor i början av 1900-talet tog strid för deras rätt att organisera sig och driva företag.

- Beyoncés visuella album från den senaste skivan

Beyoncé är en fantastisk artist som utan någon som helst förhandsinformation släpper en ny platta och tar världen med storm. Men det som gör henne till en förebild är att hon är en rasifierad kvinna som på ett smart sätt använder sin enorma makt till att prata om feminism och om att samhället inte är jämställt. Fler kvinnor som inte är en del av vithetsnormen måste få synas i debatten.

- Girls

Teveserien om fyra unga kvinnor som verkligen visat att det går att göra fantastisk teve som samtidigt inte behöver följa alla skönhetsideal, normer och förväntningar. Det är befriande och roligt att titta på.