Tisdag 21 Sep
Stockholm

Kainat ska utvisas trots hot om könsstympning och tvångsgifte

Kainat, 16, ska utvisas på lördag.
1 av 7
Kainat, 16, ska utvisas på lördag. Foto:
En kampanj för att hon ska få stanna sprids i tusentals.
2 av 7
En kampanj för att hon ska få stanna sprids i tusentals. Foto:
Hon kommer sannolikt att bli bortgift om hon åker tillbaka till Pakistan.
3 av 7
Hon kommer sannolikt att bli bortgift om hon åker tillbaka till Pakistan. Foto: Facebook
Vi har talat med Kainats mamma, lärare och klasskompisar.
4 av 7
Vi har talat med Kainats mamma, lärare och klasskompisar. Foto: TV4
Kainat vill stanna i Sverige.
5 av 7
Kainat vill stanna i Sverige. Foto: TV4
"Det finns en sorg i hennes ögon", berättar hennes lärare.
6 av 7
"Det finns en sorg i hennes ögon", berättar hennes lärare. Foto: TV4
Hon får stöd från elever och lärare på Rinkebyskolan.
7 av 7
Hon får stöd från elever och lärare på Rinkebyskolan. Foto: TV4

UPPDATERAD. Kainat Syeda, 16, ska efter tre år i Sverige utvisas till ett av världens farligaste länder för kvinnor – med hot om könsstympning.

– Det finns en sorg i hennes ögon, säger Niaz Tofik, Kainats mentor i skolan, till Nyheter24.
Nu höjs rösterna för att hon ska få stanna. Under torsdagen meddelar Migrationsverket att utvisningen kommer att stoppas i avvaktan på prövning.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Demonstration på Rinkeby Torg

En demonstration kommer ta plats på fredag den 14 februari klockan 17.00 på Rinkeby torg.

Anmäl dig här

Namninsamling här

Vill du skriva under för att Kainat och hennes mamma ska få stanna? 

Skriv under här

STOCKHOLM. Plötsligt spreds bilden av Kainat Syeda över sociala medier med hashtaggen #Låtkainatstanna. Nyheter24 har följt kampanjen från den allra första dagen och pratat med de människor som engagerat sig för att Kainat och hennes mamma ska få stanna i Sverige.  

Kainat Syeda föddes för 16 år sedan i Pakistan – det tredje farligaste landet i världen för kvinnor, enligt Reuters. Kainats pappa ville ha en son, inte en dotter, och lämnade därför familjen. 

Efter några år träffade Kainats mamma en ny man. Han var från Pakistan men hade uppehållstillstånd i Sverige. Innan mannen hann adoptera Kainat dog han. 

– Det har varit jättejobbigt de senaste åren, och det är det fortfarande. Jag har varit i kontakt med Migrationsverket många gånger. Först sa de att jag kunde få uppehållstillstånd när jag bott här med min man, som var svensk medborgare, i två år. Men under en resa tillbaka till Pakistan, dog han, säger Tabasum Syeda, Kainats mamma, till Nyheter24.

Tabasum Syeda berättar att de hade gift sig i Pakistan 2009. De tre senaste åren har varit en kamp för att få stanna i landet. 

"Tror du att det här kan hjälpa?"

Niaz Tofik, Kainats mentor i Rinkebyskolan, berättar: 

Jag skulle beskriva Kainat som en jättelugn och artig tjej. Men det finns en sorg i hennes ögon. 

Kainats mentor beskriver hur hon gång på gång har fått skriva intyg för ansökningar under de två och ett halvt år som hon varit hennes lärare. Turerna kring uppehållstillstånd och en mycket svår bostadssituation har lett till att det inte blivit någon kontinuitet i studierna. 

Under den här terminen har skolgången blivit sämre. Förra veckan fick hon beskedet: Kainat och hennes mamma får inte stanna i Sverige. De har fått avslag tre gånger. 

– Men Kainat har alla möjligheter att klara skolan om hon får lugn och ro. 

Niaz Tofik förklarar att skolan är mycket positiv till att det här uppmärksammats:

– Tre elever fick som ansvar att samla in namninsamlingar. De fick ihop 300 namn bara på skolan. 

Men tiden är knapp, påpekar hon. Egentligen ska Kainat och hennes mamma åka på lördag.  

– Tror du att det här kan hjälpa? frågar Niaz Tofik. 

"Jag har inga ord"

Dzenan, 15, var den klasskamrat som lade ut den allra första bilden på Instagram med #låtkainatstanna. 

– Kainat kände till beslutet i två veckor innan vi fick reda på det. Förra veckan berättade för oss att hon skulle utvisas. När jag hörde om beslutet kändes det sorgligt. Sedan de här grejerna med att giftas bort... jag har inga ord, säger han, och berättar att de hört talas om andra som fått stanna när deras fall uppmärksammats.

– Vi insåg att vi måste göra någonting. För tre dagar sedan kom vi igång på riktigt när en tjejkompis startade en Facebookgrupp och vi delade gruppen. En lärare hjälpte oss med kontakter till olika artister.  

– Hon har bott i Sverige i tre år. Jag vill att hon får stanna. 

"Jag tror att folk har mejlat Billström och Migrationsverket"

Kainats lärare har hjälpt till att uppmärksamma kampanjen. Däribland Iraj Shirkhani, 31.

– Jag försöker driva det här så gott jag kan. Jag fick reda på det i måndags av några elever som kom fram och berättade.

Han är Kainats lärare i engelska och stödlärare några gånger i veckan.

– Flera elever har redan mobiliserat sig ordentligt och skapat hashtag och sidor. Jag hjälpte dem att reppa upp det lite och organisera det. Jag jobbar själv med musik också och använde lite kontakter. Det är några stora artister som sprider hashtaggen. 

Däribland Petter, Lilla Namo och Timbuktu

– Kainat är väldigt cool. Det är en iskall tjej, men jag tror att hon mår dåligt på insidan, säger Iraj Shirkani och fortsätter: 

– Efter att vi har börjat sprida och så, för att få media att uppmärksamma, så har det startats en kampanj där jag tror att folk har mejlat Tobias Billström och Migrationsverket.

"Min morbror kommer att gifta bort mig"

Kainat själv känner en viss hopplöshet.

– Jag mår sådär. Vi sökte uppehållstillstånd men har inte fått det. Trots att jag kan bli bortgift och att min mamma inte kommer ha något att säga till om, för då kan hon dödas, berättar Kainat för Nyheter24. 

Hon berättar om breven som cirkulerar på nätet, som så många nu delar. 

– Jag har skrivit ett av breven, det som det står mitt namn på. De två andra har klasskompisar skrivit. 

Hon välkomnar all uppmärksamhet kring fallet. 

– Det är bra, jag hoppas att jag får stanna och jag är tacksam över att klasskompisar och lärare hjälper mig.

Barnäktenskap, syraattacker, stening eller annan grym fysisk bestraffning är reella hot mot dagens pakistanska flickor och kvinnor, enligt rapporten från Reuters.  

Kainat Syeda är övertygad om det öde som väntar henne om hon utvisas till Pakistan. 

– Min morbror kommer att gifta bort mig och innan det kommer jag att könsstympas. Om min mamma lägger sig i så kommer hon att dödas. Jag också om jag gör något, avslutar Kainat. 

Migrationsverket: Utvisningen tillsvidare stoppad

Under torsdagen valde Migrationsverket att kommentera Kainats fall. Fredrik Bengtsson, presschef på Migratiosnverket, skriver följande i ett mejl till Nyheter24:

"Media har de senaste dagarna rapporterat att Migrationsverket och Migrationsdomstol beslutat att utvisa en 16 årig flicka till Pakistan, trots hot om tvångsgifte och könsstympning. Migrationsverket vill med anledning av detta göra följande förtydligande: Vid prövningen av familjens asylansökan har varken hot om tvångsgifte eller könsstympning åberopats som asylskäl. Det är alltså omständigheter som inte varit kända för Migrationsverket eller domstol och har således inte heller kunnat beaktas i beslutet om asyl. 

Detta är helt nya uppgifter som familjen nu anfört till Migrationsverket. Det nya ärendet, som registrerades under gårdagen, kommer att hanteras inom ramen för ett så kallat verkställighetshinder enligt paragraf 12:19 i svensk utlänningslagstiftning. Det innebär att beslutet om utvisning tillsvidare är inhiberat (stoppat) i avvaktan på att de nya omständigheterna som nu åberopas prövas".

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela