– Vi märker att det finns behov för tjejer att samlas, säger Emilie Roslund från StreetGäris.
1 av 7
– Vi märker att det finns behov för tjejer att samlas, säger Emilie Roslund från StreetGäris. - Foto: StreetGäris
I måndags pratade StreetGärisarna prata om feminism på Husby Träff.
2 av 7
I måndags pratade StreetGärisarna prata om feminism på Husby Träff. - Foto: StreetGäris
I tisdags höll de i ett panelsamtal på temat "Systrar på frammarsch" där de pratade aktivism.
3 av 7
I tisdags höll de i ett panelsamtal på temat "Systrar på frammarsch" där de pratade aktivism. - Foto: StreetGäris
Här under "Samtalaktivism" där Rojda Sekersöz, Lawen Redar, Frida Mörtsell samt Emilie Roslund deltog.
4 av 7
Här under "Samtalaktivism" där Rojda Sekersöz, Lawen Redar, Frida Mörtsell samt Emilie Roslund deltog. - Foto: StreetGäris
I går höll de i ett ettårskalas för nätverket där bland andra Etzia uppträdde.
5 av 7
I går höll de i ett ettårskalas för nätverket där bland andra Etzia uppträdde. - Foto: StreetGäris
Marit Bergman med kör uppträdde med en specialskriven låt.
6 av 7
Marit Bergman med kör uppträdde med en specialskriven låt. - Foto: StreetGäris
Hela styrelsen.
7 av 7
Hela styrelsen. - Foto: StreetGäris

StreetGärisarna som tar över gatorna: "Alla kvinnor är välkomna"

Nätverket SteetGäris startades för exakt ett år sedan och i går firade de det med ett stort ettårskalas där bland andra Gnucci, Marit Bergman och Etzia uppträdde.
– Åh, alltså festen var klyschigt fin, säger Emilie Roslund, från StreetGäris, till Nyheter24.


Stipendium

Under fredagen meddelade Lina Thomsgård, som startade upp Rättviseförmedlingen, att hon ger nätverket ett stipendium på 20 000 kronor.

"Jag ger nu pengarna vidare till er på StreetGäris för att ni ska orka köra på. Ni viktiga och fantastiska", skrev Thomsgård i ett sms.

– Det var den finaste pepp vi kunde få, säger Roslund.

Hitta gärisarna

StreetGäris är ett nätverk som välkomnar alla kvinnor som delar samma värdegrund och som vill vara en del av en plattform som arbetar för syster-och mentorskap.

Du hittar StreetGäris på deras Facebooksida här och deras blogg här.

STOCKHOLM. Det hela startade åttonde mars 2013 då initiativtagaren, Ailin Moaf, skickade ut ett sms till sina vänner med uppmaningen om att samla alla tjejer som gör massor med coola grejer på ett och samma ställe.

– Vi ville inte ha massa möten IRL, utan kunna samlas på nätet och inkludera tjejer från hela Sverige, säger Emilie Roslund, projektansvarig på StreetGäris, till Nyheter24.

Krävde förändring

Men det var först i maj 2013 – under händelserna i Husby – som tjejerna gick ihop och visade upp en enad front som ett ställningstagande mot mediernas rapportering som upplevdes som skev av både dem – men också Husbyborna.

– StreetGäris gick ut på gatorna och krävde förändring, snarare än att bara sitta och prata om förändringen. Det är många som bor i Husby och ville visa att detta var Husby.

Samma vecka möttes de upp och arrangerade en torgfest i Husby där de visade Champions League och bjöd på mat.

Stor blandning av kvinnor

Nätverket började växa och fick in fler och fler medlemmar för varje dag. I september 2013 startade de en förening för att kunna söka bidrag och genomföra sina projekt.

– Vi hade en kick-off där vi pratade om hur det är att vara kvinna på helt olika premisser, med olika bakgrunder, rötter och sexuella läggningar. Vi var en stor blandning kvinnor som pratade om systerskapet som förenade oss, säger Roslund.

Förutom engagemanget för de unga människorna i Husby har de även engagerat sig i fallet om utvisningshotade Kainat, 16, och ordnade tillsammans med Tjejforum en manifestation för att uppmärksamma hennes fall – något som Nyheter24 också skrev om.

Avslutade med fest

I dag har de över 1 100 medlemmar på Facebook och i styrelsen sitter 16 personer som roddar det administrativa.

Hela denna vecka har StreetGäris hållit i en rad olika workshops och det hela avslutades under fredagen med en stor fest på Fryshuset i Stockholm.

– Åh, alltså festen var klyschigt fin. Peaken nåddes när Marit Bergman framförde en låt som hon hade specialskrivit för just denna kväll! Den hade inget namn men hon och kören sjöng "en gång var vi tusen vilsna öar, nu är vi landet". Den handlade om hur systerskapet gör en starkare, säger Roslund.

Succéveckan blev en bekräftelse på att det går bra för StreetGäris och framtiden ser ljus ut.

– Det märks att det finns ett stort behov för människor, främst tjejer. Vi säger att alla som definierar sig som kvinnor är välkomna och det finns inga inträdeskrav. Vårt syfte är att samla kvinnor med olika erfarenheter och olika bakgrunder – våra olikheter är vår styrka, avslutar Roslund.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!