Han pekas ut som våldtäktsman i filmklipp på Facebook

En man som uppges vara tidigare dömd för våldtäkt konfronteras öppet – och nu sprids ett Facebookklipp där såväl mannens adress som personnummer avslöjas.


Om mannen

Den utpekade mannen har tidigare dömts för flera brott.

Bland annat har han dömts till fängelse för våldtäkt, misshandel och sexuellt ofredande efter att först ha lockat unga kvinnor med möjligheter till en modellkarriär.

Under torsdagsförmiddagen spreds en video på Facebook där en man i 45-årsåldern, som uppges vara tidigare dömd för våldtäkt, konfronteras på en spårvagn – mitt bland andra passagerare. 

"Sådana våldtäktsmän som du ska inte gå fria", säger mannen som filmar.

Han läser sedan upp den anklagades personnummer och berättar även att han vet var mannen bor.

Nyheter24 har varit i kontakt med mannen som sprider videoklippet, som vid tidpunkten hade gillats av över 2 500 personer och delats mer än 600 gånger på Facebook.

– Avsikten med filmen är endast att varna andra för honom och i förebyggande syfte rädda liv och att inte unga tjejer blir varken utnyttjade av honom eller i värsta fall blir våldtagna, säger mannen bakom videon, till Nyheter24.

"Jag står på offrens sida"

Han berättar att han känner igen mannen eftersom han har träffat honom innan då han känner personer som tidigare har blivit utsatta. Dessutom kände han igen honom från tidigare tidningsartiklar och bestämde sig därför för att konfrontera honom verbalt när han fick syn på mannen.

– Alla skall få en extra chans och det har han fått men han har dömts på nytt för sexualbrott. Då han ej lärt sig en läxa och ändrat sitt beteende utan fortsätter att kontakta tjejer så kände jag att det inte är okej. Jag står på offrens sida och vill undvika att fler blir utsatta för honom i framtiden, säger han till Nyheter24.

Hatisk stämning

Bland kommentarerna under det publicerade klippet är stämningen hätsk. Flera personer kommenterar att den utpekade mannen borde misshandlas och att han "borde få ett nackskott direkt". En annan "hoppas att någon slår ihjäl fanskapet".

– Jag tar avstånd från det. Det bästa är att hjälpa honom att byta beteende och inse att han sårar folk och inte kan bete sig hur som helst. Det är första gången i mitt liv jag ser kommentarer av denna arten, skriver han och fortsätter:

– Den stora uppmärksamheten är på både gott och ont. Avsikten är ju inte att han skall drabbas av våld utan att folk skall vara försiktiga när de träffar honom. 

Kvinna kontaktades av mannen

Han berättar även att han – efter att klippet publicerats på Facebook – har kontaktats av flera personer som berättat att de har träffat eller skrivit med den utpekade mannen på internet den senaste tiden. 

Nyheter24 har pratat med kvinnor som säger sig ha varit i kontakt med mannen som pekas ut i filmen.

Mannen, som enligt uppgifter till Nyheter24 har blivit polisanmäld, beskrivs som "manipulativ" och "väldigt bra på att snacka". Han ska dessutom ha försökt att locka flera kvinnor med pengar och erbjudit dem jobb som modeller.

– Han erbjöd mig mycket pengar och när jag tackade nej erbjöd han mig ännu mer pengar och frågade om jag i stället ville jobba som hans högra hand i Magaluf, säger Mona, 21, till Nyheter24.

Hur reagerade du när du såg klippet på Facebook?

– Jag blev otroligt upprörd och rädd när jag såg hans namn dyka upp på Facebook. Det är inte förrän nu i efterhand som jag förstod att det var något lurt med honom i och med att han redan visste allting om mig. Jag lider med tjejerna han skadat psykiskt och fysiskt, säger Mona.

Videoklippet på Facebook togs senare bort efter att upphovsmannen blivit utsatt för hot.

Fotnot: Mona heter egentligen något annat.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.