Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politikern ska leva på 129 kronor om dagen

- 07/04/2014, 20:40 -
1 av 5

2 av 5

3 av 5

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

4 av 5

TT NYHETSBYRÅN

5 av 5

TT NYHETSBYRÅN

Ordförande för Centerpartiet Sundsvall ska leva på 129 kronor om dagen. Hans Forsberg vill uppmärksamma hur vardagen kan se ut för invånare med ekonomiskt bistånd.

Hans Forsberg är politiker i Sundsvalls kommun med ansvar för arbetsmarknadsfrågor. Nu vill han uppmärksamma alla människor som tvingas leva på socialbidrag och lyfta frågan på den politiska dagordningen genom att själv leva på försörjningsstöd. 129 kronor om dagen. 

Hur stor omställning blir det att leva på 129 kronor? 

– Stor naturligtvis, jag tror att det är få människor som tänker på hur mycket det kostar idag att leva ett vanligt liv med normala utgifter.

Är det lagom långt att göra det i en vecka?

– Nej. Jag tycker att idén att synliggöra hur tufft det är att klara sig på 129 kronor perdag är god, men en vecka är för kort om man verkligen vill uppleva hur tufft det är att få ekonomin att gå ihop. Klart jag kan bita ihop och uthärda en vecka, men hur skulle jag tycka att det kändes efter en eller två månader? Eller ett år? 

Vilka vanor får du ge upp?

– Jag varken röker, snusar eller spelar på trav. Däremot brukar jag köpa ungefär en pocketbok i veckan. Jag får nog hoppa över det den här veckan.

Vad åt du för lunch i dag och vad blir det till middag? 

– Jag hade tagit med mig en matlåda (spagetti och köttfärssås) men blev bjuden på lunch i dag (kortgryta) av en vän, så det blir matlådan till middag.

Pengarna ska räcka till mat, kläder, hygien, förbrukningsartiklar, fritid och mobilabonnemang: hur kommer du prioritera? 

– Mat och resor är prioriterat, fritid blir nedprioriterat och jag får helt enkelt se hur långt jag kommer på mina 129 kronor. 

Vad händer om din bil går sönder eller om du tappar mobilen? 

– Då sitter jag i smeten. 129 kronor per dag inte skulle räcka på lång väg för en sådan oförutsedd utgift. Det är tufft att behöva leva på socialbidrag.