SÄPO tycker att de i den snabba digitala utvecklingen ligger steget efter brottslingarna. Att tillåta dataavlysning är därför ett måste i framtiden anser bland annat biträdande chef Johan Sjöö.
1 av 3
SÄPO tycker att de i den snabba digitala utvecklingen ligger steget efter brottslingarna. Att tillåta dataavlysning är därför ett måste i framtiden anser bland annat biträdande chef Johan Sjöö. - Foto: Scanpix/AP
- Till skillnad från datalagringen så läser man ju här inte bara vem som kontaktar vem utan här omfattas även innehållet. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk till metoden.
2 av 3
- Till skillnad från datalagringen så läser man ju här inte bara vem som kontaktar vem utan här omfattas även innehållet. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk till metoden. - Foto: TT
- Det här handlar om hemlig dataavlyssning efter domstolsbeslut. Thomas Lindstrand, chef för Åklagarkammaren för säkerhetsmål ser ingen koppling mellan Dataavlyssning och Edward Snowdens avslöjande om USA:s övervakning.
3 av 3
- Det här handlar om hemlig dataavlyssning efter domstolsbeslut. Thomas Lindstrand, chef för Åklagarkammaren för säkerhetsmål ser ingen koppling mellan Dataavlyssning och Edward Snowdens avslöjande om USA:s övervakning. - Foto: SCANPIX

SÄPO vill införa dataavlyssning - Ger myndigheter rätten att hacka privata datorer

- Detta är ett verktyg som vi förr eller senare måste ha och som vi redan borde ha haft, säger Tomas Lindstrand, chef för Åklagarkammaren för säkerhetsmål i samband med en debatt om integritet på Rosenbad.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Två lyhörda filmtips

The Conversation (1972)

Gene Hackman spelar Harry som är proffs på avlyssning. Chefen på ett storföretag hyr honom för att avlyssna två anställda. När han spionerar på paret i en park uppfattar han att paret är utsatt för någon form av hot.

De andras liv (2006)

Stasi-mannen Gerd Wiesler får i uppdrag av kulturminister att avlyssna ett väletablerat societetspar i Östtyskland med enligt staten avvikande åsikter, men blir mer och mer fascinerad av deras prvatliv...

Det råder oro på SÄPO. Det tydliggjordes under en debatt om integritet på Rosenbad i Stockholm nu i veckan. Enligt SÄPO:s biträdande chef Johan Sjöö ligger säkerhetspolisen efter rejält när det kommer till att kunna förebygga brott, vilket han säger är "Säpos huvudsakliga uppgift", skriver dagens juridik.

– Vi har inte hållit jämna steg med den brottslighet som finns på området och Säpo är sämre nu än vi var för tio år sedan, säger Sjöö.

Kontroversiell metod

En av anledningarna till Säkerhetspolisens brister, enligt Sjöö och åklagarkammarens säkerhetsmålschef Tomas Lindstrand som också deltog i debatten, är förbudet av hemlig dataavlyssning.

Den kontroversiella metoden utreddes för cirka tio år sedan men avvisades då av lagstiftare.

Hemlig dataavlyssning går ut på att myndigheter ska få rätt att hacka sig in i en misstänkt persons dator och plantera en så kallad ”spiontrojan”, som sedan i hemlighet kan läsa av och rapportera om allt som händer i datorn, skriver dagens juridik.

Alltså buggning på samma sätt som i en telefon eller i ett rum, fast i datorn.

Mer omfattande än buggning

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk till metoden och säger till TT att det är betydligt mer omfattande än buggning.

– Till skillnad från datalagringen så läser man ju här inte bara vem som kontaktar vem utan här omfattas även innehållet. Det är väldigt stora informationsmängder i form av databaser som det handlar om.

Thomas Lindstrand säger att han inte vill jämföra dataavlyssning med de avslöjanden Edward Snowden gjorde av USA:s säkerhetstjänst.

– Det här handlar om hemlig dataavlyssning efter domstolsbeslut. Det är viktigt att inte blanda ihop äpplen och päron, säger han.

Beklagar beslutet

SÄPO:s utspel kommer i kölvattnet av att datalagringsdirektivet stoppades av EU-domstolen. Datalagringsdirektivet innebar att mobil- och bredbandsbolag var skyldiga att lagra trafikuppgifter om privatpersoners data- och teletrafik i sex månader.

Men enligt EU-domstolen ledde det till allvarliga intrång i människors grundläggande rättigheter och ogiltigförklarades.

- Jag beklagar EU-domstolens beslut i högsta grad och det tror jag alla människor gör som drabbas av allvarliga brott, säger Lindstrand till TT .

/
/
/
/
EU
/
/