Migrationsverket ändrade sitt beslut i frågan och gav Ibbe permanent uppehållstillstånd efter att nya dokument framkommit.
Migrationsverket ändrade sitt beslut i frågan och gav Ibbe permanent uppehållstillstånd efter att nya dokument framkommit. - Foto: Erik Martensson/TT

Därför får Ibbe stanna

Migrationsverket ändrade under måndagen sitt utvisningsbeslut. Detta efter att nya fakta gällande Ibbes fall framkommit.


Fallet Ibbe

– Ibbe kom till Sverige för sex år sedan. I fjol  fyllde han 18 år och Migrationsverket beslutade då att verkställa det utvisningsbeslut som han tidigare fått.

– I oktober 2013 startades en namninsamling för att hjälpa Ibbe att få stanna i Sverige. Den fick 35 748 underskrifter.

– Även #låtibbestanna startades av hans vänner och fick stor spridning i sociala medier.

– 28 april 2014 kom beslutet: Ibbe har fått permanent uppehållstillstånd.

– Om tre år har Ibbe rätt att söka svenskt medborgarskap.  

Under måndagen kunde Nyheter24 berätta att Abrahim "Ibbe" Jabateh efter en lång kamp fått beskedet om att han fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Anledningen till Migrationsverkets nya beslut beror på att nya dokument presenterats av Ibbes advokat Peter Frissén, skriver SVT Smålandsnytt.

Ingen anknytning till Liberia

Beslutet från Migrationsverket är sekretessbelagt och kräver en fullmakt från Ibbe för att kunna läsas. För att skydda sin historia har Ibbe valt att inte lämna ut beslutet i sin helhet, men han har gett sin advokat tillstånd att återge grunderna till beslutet. 

– De nya dokumenten vi tagit fram visar på att Ibbe inte har någon anknytning till den familj han har i sitt hemland Liberia. Dessutom har vi visat på att han har en förankring i det svenska samhället. Vilket också är ett viktigt argument, säger Frissén till SVT Smålandsnytt.

Varit hjälpsam i processen

Frissén menar också att det faktum att Ibbe under hela processen för den nya ansökan har varit nåbar och medverkat på ett bra sätt har påverkat det positiva beslutet. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.