Khatoon ska hjälpa invandrarkvinnor utsatta för våld. I ett internt brev framkommer dock en dold agenda om att omvända de muslimska kvinnorna till den kristna tron.
1 av 3
Khatoon ska hjälpa invandrarkvinnor utsatta för våld. I ett internt brev framkommer dock en dold agenda om att omvända de muslimska kvinnorna till den kristna tron. - Foto: SCANPIX
Khatoons före detta ordförande Kjell Fors tar idag avstånd från brevet och säger att det var ett misstag att det blev offentligt.
2 av 3
Khatoons före detta ordförande Kjell Fors tar idag avstånd från brevet och säger att det var ett misstag att det blev offentligt. - Foto: Scanpix
Hans fru Soheila Fors som i dag är ny ordförande ber om ursäkt och säger att brevets innehåll "har varit helt och hållet Kjells privata tankar."
3 av 3
Hans fru Soheila Fors som i dag är ny ordförande ber om ursäkt och säger att brevets innehåll "har varit helt och hållet Kjells privata tankar." - Foto: SCANPIX

Ville hjälpa utsatta invandrarkvinnor– genom att omvända dem till kristna

I ett internt brev som läckt ut avslöjas den före detta ordförandens dolda agenda: "Det är min lilla idéskiss, där jag beskriver den perfekta drömmen".


En religiöst och politiskt obunden förening

Khatoon bildades 2006. Målsättningen var från början att ge nödhjälp åt utsatta kvinnor och barn i Mellanöstern men när gruppen återvände till Sverige såg de att behoven var lika stora här och startade ett Tehus i Karlskoga. 

Tehusens målsättning är fyrfaldig:

1. Skapa en av familjen godkänd miljö för kvinnorna att vistas i.
2. Bygga mellankulturella nätverk runt varje kvinna.
3. Inventering av hedersproblematik med adekvat stöd.
4. Utbilda för självständighet.

Tehuset drivs av den ideella föreningen Khatoon med syfte att ge stöd och hjälp till invandrarkvinnor utsatta för våld, däribland hedersvåld. Men nu har föreningen visat sig ha en dold agenda.

I ett internt brev, undertecknat Khatoons ordförande Kjell Fors, framgår det att föreningen har som hemligt mål att omvända muslimska kvinnor till kristendomen.

I brevet använder ordförande sig av liknelser och beskriver hur föreningen måste vara listiga som ormar och oskyldiga som duvor för att kunna bedriva sin kristna agenda, skriver P4 Jönköping.

I brevet beskriver han en oro för att Sverige ska bli ett nytt Balkan och brevet innehåller till och med ett 16 punkter långt åtgärdsprogram om hur föreningen ska gå tillväga för att de muslimska kvinnorna till slut ska konvertera.

"Ett gravt misstag"

Sedan brevet läckt ut har ordförande Kjell Fors, som till vardags jobbar som pastor, avgått och säger till P4 Värmland att han i dag tar avstånd från det han skrivit. Enligt honom är det hela en gammal fantasi och pojkdröm som aldrig skulle nå ut till offentligheten.

– Brevet är kallt, känslolös och mekaniskt. Det är inget jag står för. Jag känns inte riktigt vid detta. Det är min lilla idéskiss, som en häftig tonårsgrej där jag beskriver den perfekta drömmen.

Men brevet skrevs inte när han var en pojke utan i början av förra året.

– Det var ett utkast, ett sorts strategibrev som jag skrev när jag var frikyrkopastor i Karlskoga baptistförsamling. Jag kikade på det i september 2013 och sedan glömmer jag bort det. När jag uppgraderar min dator till Windows 8 ingår så kallade molntjänster och där sparas brevet i den offentliga delen, säger Kjell Fors till P4 Värmland.

Den ideella föreningen Khatoon startade sin verksamhet i Sverige 2010 och håller på att etablera så kallade Tehus runt om i landet där invandrarkvinnor utsatta för våld kan söka sig. I dag finns det Tehus i Karlskoga, Karlstad och Jönköping.

På föreningens hemsida står det att Tehuset ska växa till "en bred folkrörelse för integration och upprättelse."

Tar avstånd i öppet brev

Ordförande för Khatoon i dag är Kjell Fors fru, Soheila Fors. Hon har själv en gång konverterat från islam till kristendomen, men skriver i ett öppet brev att hon tar avstånd och att hon känner sympati för alla människor som på något sätt tagit illa vid sig makens brev. 

Hon skriver att hon blev medveten om brevet först för några veckor sedan och att brevets innehåll "har varit helt och hållet Kjells privata tankar och inte mina eller styrelsens".

Frågan är dock hur mycket hennes ursäkt hjälper. 

Riskerar förlora bidrag

Khatoon får i dag bidrag från Landstinget och Länsstyrelsen på över en halv miljon kronor. Bidrag som föreningen nu kan bli av med.

– Vi uppfattar brevet som vilseledande, det är det som är bekymmersamt för oss, säger Karin Hermansson, bidragshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping, till P4 Jönköping.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!