Demonstrationen var tvungen att flyttas för att så många var anmälda.
1 av 2
Demonstrationen var tvungen att flyttas för att så många var anmälda. - Foto: Faksimil / TT
Alexander Bengtsson, vice vd på Expo, ska hålla tal på Sergels torg.
2 av 2
Alexander Bengtsson, vice vd på Expo, ska hålla tal på Sergels torg. - Foto: Expo

Manifestation mot rasism – tusentals väntas delta

På tisdagen manifesteras det mot rasism på Sergels torg. En manifestation som på kort tid vuxit sig så stor att initiativtagarna tvingats byta plats.


Manifestation

Termen härstammar från latin och används i betydelsen av offentlig yttring. Ordet manifestation används ofta som en synonym till begreppet demonstration. 

STOCKHOLM. Klockan 17.00 i eftermiddag förväntas tusentals personer manifestera mot rasism på Sergels torg i Stockholm. I skrivande stund är det över 2 000 personer som – på manifestationens Facebookevent – svarat att de kommer.

Stor överraskning

Bakom initiativet står Seluah Alsaati, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm, som är överraskad av att så många planerar att dyka upp.   

– Det känns jättebra. Jag kände i går, då jag pratade med vänner och familj, att det fanns en stor sorg och en besvikelse över resultaten i de olika valen. Men jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, jag hade räknat med 200 personer ungefär, säger hon till Nyheter24.

Fick byta plats

Ursprungsplanen var att hålla manifestationen på Mynttorget i Gamla Stan, men då fler och fler visade intresse så flyttades den till Sergels torg. Manifestationen är ett stödarrangemang för Expos och Tillsammansskapets kampanj som lanserats under parollen "Inte i mitt namn". Kampanjen, som är en protest mot att Sverigedemokraterna och en rad högerextrema partier röstades in i Europaparlamentet, sprids nu med hjälp av en hashtag i sociala medier.

Seluah Alsaati är nöjd med att så många vill vara med och manifestera mot rasismen.

– Deras framgång är ett resultat av ett allt mer hårdnande klassamhälle. Vi behöver skapa möjligheter för utbildning, arbete, och öka välfärden. Det måste vara konstruktivt för att saker ska kunna förändras, säger hon och fortsätter: 

– Jag är glad för att det är många som stödjer och delar budskapet "Inte i mitt namn".

Flera politiker ska tala

Sex stycken personer förväntas tala under eftermiddagen. En av dessa är Alexander Bengtsson, vice vd på den antirasistiska stiftelsen Expo. 

– Det är häftigt att det verkar bli så mycket folk, och det visar på att det finns många som vill visa att de inte stödjer partier som bygger sin politik på splittringar, säger han och fortsätter:

– Det är bra att människor visar engagemang för ett samhälle där vi lever tillsammans. Samtidigt måste sådana här sammankomster leda till något mer än en åsiktsyttring, så jag hoppas att de som kommer i dag även fortsätter att engagera sig i dessa frågor.

Förutom Alex Bengtsson så kommer Bana Ghebrehiwot, från Street Gäris, Veronica Palm, riksdagsledamot Socialdemokraterna, Maria Ferm, riksdagsledamot Miljöpartiet, Christina Höj Larsen, riksdagsledamot Vänsterpartiet och Kawa Zolfagary, initiativtagare till Vita Kränkta Män och Genusfolket, att hålla tal. 

När Sverigedemokraterna röstades in i riksdagen 2010 deltog tusentals personer i en demonstration mot partiet. Även den hölls på Sergels torg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!