Onsdag 28 Sep
Stockholm

Svenska kyrkan bojkottar Kartellen: "Förespråkar våld"

Skrämmer sponsorer.
1 av 4
Skrämmer sponsorer. Foto: Faksimil SVT/Youtube
Nu tar kyrkan avstånd från Kartellen.
2 av 4
Nu tar kyrkan avstånd från Kartellen. Foto: Faksimil
"De förespråkar våld som politisk metod"
3 av 4
"De förespråkar våld som politisk metod". Foto: Faksimil SVT
Sebbe Staxx.
4 av 4
Sebbe Staxx. Foto: Faksimil SVT

Svenska kyrkan tycker att Kartellen "förespråkar våld som politisk metod". Nu kliver de av som sponsorer vid en fest där gruppen medverkar.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Video gästades av RF

I videon till Kartellens låt "Underklassmusik" syns bland annat klipp på hur medlemmar från vänsterextrema Revolutionära Fronten attackerar meningsmotståndare.

En gruppering som Stakset senare pratade om i SVT:s Uppdrag Granskning.

– Jag förstår varför de har valt att mobilisera sig och kämpa mot orättvisan. Revolutionära fronten existerar av en anledning, sa han i programmet.

KUNGÄLV. I juni bjuder Kungälvs kommun in skolungdomar på avslutningsfest – med Kartellen som dragplåster. Något som nu fått flera sponsorer att hoppa av, skriver Göteborgs-Posten.

Svenska kyrkan kan inte sponsra ett evenemang där den här typen av budskap förmedlas. Tidvis glorifierar de kriminalitet och de förespråkar våld som politisk metod, säger Martin Lindh, kontraktsprost i Götaälvdalens kontrakt, till tidningen.

"Gillar inte nazister"

Utöver kyrkan har även Kungälvsposten hoppat av. Enligt Kartellens samordnare, och tillika frontfiguren Sebastian "Sebbe Staxx" Staksets bror, Geir Stakset beror det på att avhopparna missuppfattat vad Kartellen står för.

– Vi gillar inte nazister, vi gillar inte Sverigedemokrater och det är ingen hemlighet att vi står till vänster. Men vi förespråkar inte våld som en lösning, säger han till Göteborgs-Posten.

Sebastian Stakset, som tidigare berättat om hur han numera går i kyrkan varje söndag, är sedan tidigare dömd för ett flertal brott. Bland annat dömdes han för att ha hotat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson

Bokades av eleverna

Kungälvs kommun förklarar att de själva inte har haft någonting med bokningen av Kartellen att göra. I stället är det skolungdomarna själva som varit ansvariga för att sätta ihop gästlistan.

– Det jag kräver är att det ska vara lagligt. Om de till exempel skulle ta dit ett vit makt-band kan man anta att det skulle begås hets mot folkgrupp. Annars ska yttrandefriheten vara väldigt långtgående, säger Christer Mattsson, enhetschef vid Kungälvs kommun till Göteborgs-Posten och berättar att ungdomarna och sponsorerna ska diskutera situationen:

– Jag tror att alla parter kan lära sig av detta. Kanske ska vi coacha ungdomarna lite mer kring att man borde kolla med sponsorer i förväg om de tycker att upplägget är okej.

Kartellen – "Underklassmusik":

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.