Måndag 2 Aug
Stockholm

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar

Tre uppmärksammade fall som lett till diskussion om samtycke.
1 av 5
Tre uppmärksammade fall som lett till diskussion om samtycke. Foto: SCANPIX SWEDEN AB / MAJA SUSLIN
Gruppvåldtäkt, flaskvåldtäkt och nej "som del av sex". Alla med delvis friande domar.
2 av 5
Gruppvåldtäkt, flaskvåldtäkt och nej "som del av sex". Alla med delvis friande domar. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ska samhället fortsätta acceptera tvivelaktiga friakännanden?
3 av 5
Ska samhället fortsätta acceptera tvivelaktiga friakännanden?. Foto: SCANPIX SWEDEN AB / MAJA SUSLIN
Fler röster höjs för samtycke.
4 av 5
Fler röster höjs för samtycke. Foto: SCANPIX SWEDEN AB / MAJA SUSLIN
Det handlar om att förändra normen.
5 av 5
Det handlar om att förändra normen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tre uppmärksammade våldtäktsfall där de misstänkta gärningsmännen alla antingen blivit först fällda och sedan friade, eller tvärtom, i tings- och hovrätt. Tre fall som alla fått upp diskussionen om införandet av en samtyckeslag.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Är du också #församtycke?

Vi vill veta varför du också är för en samtyckeslag.

Använd #församtycke och #fattanu och berätta varför!

Nyheter24 tar här upp tre fall där de misstänkta våldtäktsmännen, trots stark bevisning, friats av antingen tings- eller hovrätt. I ett av fallen slutade det med ett friande, för att i de två andra överklagas från friande till fällande.

Gemensamt för alla fall är att de fått stor medial uppmärksamhet på grund av, enligt allmänheten, tvivelaktiga domslut. Tre fall som alla bidragit till debatten kring införandet av en samtyckeslag. Det är inte säkert att utgången blivit annorlunda med en lag, men om en sådan införs kanske normen ändras, vilket i sin tur kommer att leda till färre brott i framtiden. 

Gruppvåldtäkten i Tensta

Det var i mars 2013 som sex tonårspojkar ska ha våldtagit en 15-årig flicka, trots att hon vid upprepade tillfällen skrikit nej

"Hur säger man ett nej så att det blir mer nej?" frågade flickan förtvivlat efter att hovrätten friat de sex pojkarna. Enligt tingsrätten turades de sex pojkarna, som är mellan 15 och 16 år gamla, om att förgripa sig på flickan under en lägenhetsfest. 

Pojkarna dömdes först i tingsrätten men efter överklagande till hovrätten friades de alla sex. Varför? För att hovrätten anser att flickan inte var i ett hjälplöst tillstånd samt att händelseförloppet är oklart. I september 2013 valde hovrätten att fria alla pojkar.

Sa nej – men frias: "som en del av sexet"

Trots att mannen höll för kvinnans mun och näsa, tvingade henne till såväl oralt som analt samlag, slog henne och höll fast henne friades han från våldtäkt

I domen från januari 2014 ansåg nämligen Lunds tingsrätt att den 27-årige mannen tvingat kvinnan till sex, men att man inte kan styrka han haft ett uppsåt till det. Fallet väckte stor uppmärksamhet och tusentals protesterade mot domen som senare överklagades till hovrätten. Hovrättens dom väntas komma den 16 juni 2014.

Flaskvåldtäkten

I maj 2013 friades tre män av Umeå tingsrätt för en våldtäkt där en vinflaska ska ha förts in i en flickas underliv. Domen väckte starka reaktioner runt om i landet och kallades av rättsexperter för "ett svek från vuxenvärlden".

Enligt domaren i fallet gick det inte att bevisa att "flickan inte var med på det" samt att hennes försök att hålla ihop sina ben kunde ses som blyghet. 

Domen överklagades senare till hovrätten som dömde mannen till villkorlig dom med 180 timmars samhällstjänst. Mannen ska även betala 115 000 kronor till kvinnan i skadestånd.

Hovrätten gjorde, till skillnad mot tingsrätten, bedömningen att det var rimligt att den unga kvinnan inte ville ha in en flaska i underlivet.

LÄS MER: Samtyckeslag, för eller emot? 

"Samtycke borde vara en självklarhet" 

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men flera friande domar 

Sanna blev våldtagen: "Det var väl inte så farligt?" 

"Samtycke är bra, men glöm inte strukturerna som leder till våldtäkter" 

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela