Raggaren Markus Berg kämpar mot rasism.
1 av 5
Raggaren Markus Berg kämpar mot rasism. - Foto: Montage TT / privat
Raggare är inte generellt sätt värre än andra.
2 av 5
Raggare är inte generellt sätt värre än andra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men man kan bemöta fördomar, vilket Markus och "Raggare mot rasism" gör.
3 av 5
Men man kan bemöta fördomar, vilket Markus och "Raggare mot rasism" gör. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Både fördomar om invandrare och raggare.
4 av 5
Både fördomar om invandrare och raggare. - Foto: SCANPIX NORWAY
Markus Berg.
5 av 5
Markus Berg. - Foto: Foto: Privat

Raggare mot rasism – för allas lika värde

Raggarna tröttnade på rasistiska uttalanden och bestämde sig för att stå upp för allas lika värde.
– Det finns vissa som verkligen avskyr oss, berättar raggaren Markus Berg för Nyheter24.


"Raggare och singel"

"Han ska vara ung, villig och motorburen". Så kan en efterlysning låta i Facebook-gruppen Raggare och singel. En grupp som på kort tid fått nära 1500 aktiva medlemmar.
Läs mer här

Efter att han hamnat i diskussioner om rasism om och om igen startade Markus Berg förra året Raggare mot rasism. En Facebooksida med nästan 2 400 medlemmar som kämpar mot rasism och fördomar. 

– Alla måste få ha sin egen åsikt, tyvärr följer det med mycket lögner, förtal och felaktiga påståenden om invandrare säger Markus Berg. 

Att raggare generellt sätt skulle vara mer rasistiska än andra människor är en myt menar han. 

– Bland oss finns det absolut rasism men den finns överallt, säger Markus Berg. 

Hur reagerar andra raggare på ert initiativ?

– En del är jätteglada för att vi har gjort detta, vissa kontaktar oss och tackar för att vi finns. De har känt sig utanför för att de upplever sina vänner som rasistiska. Ibland finns det folk som sagt rakt ut att de fått en tankeställare. Då blir man verkligen glad, säger han och fortsätter: 

– Om exempelvis en tonåring försöker provocera, kalla oss saker och spy galla så bemöter man de där åsikterna, då händer det att man når fram, säger Markus Berg.

Alla är dock inte glada

– Det finns vissa som verkligen avskyr oss. De går in på sidan och försöker bland annat påstå att vi inte har amerikanska bilar. Att vi därför inte är "riktiga raggare". 

Måste man ha det? 

– Det är några av oss som kör amerikansk bil, men nej inte i mina ögon. Många hade inte råd med amerikanska bilar när kulturen kom till i Sverige så man tog en gammal Opel exempelvis.  

Raggarkulturen handlar mycket om Amerika

– Det är ganska märkligt att det finns rasister inom raggarkulturen när den handlar mycket om Amerika och är en försköning av det livet. Det har verkligen varit invandring som byggt upp det landet, ändå ska det ses på ett annat sätt utav många, konsterar han och tillägger:

– Många som klankar ner på sidan har faktiskt inget inom raggarkulturen att göra i över huvudtaget. De är inte raggare. 

Manifesterade mot SMR

Markus Berg och raggare mot rasism deltog en manifestation i Umeå i september när Svenska motståndsrörelsen tågade genom staden. 

– Jag var där och såg vad som hände, hur de kastade glasflaskor mot allmänheten. De var riktigt brutala, jag blev själv omringad och de anföll andra. De dras sig inte för att använda våld.

Efter Sverigedemokraternas framgångar i EU-valet menar många att det är dags att sätta sig ner och prata med SD:s väljare, vad tycker du?

– Det är väl egentligen bra att man diskuterar istället för att ta till våld även om Sverigedemokraterna är inte är ett parti som jag stöttar. 

Skulle Jimmie Åkesson vara välkommen att besöka er raggarklubb? 

– Jag vet inte. Jag är inte med i en klubb på det sättet. Vill han besöka oss administratörer för sidan så vore det något som vi skulle få prata om internt. Men jag är inte emot diskussioner.  

Ni kanske skulle dra till MAX och äta hamburgare?

– Ja det vore något. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.