Emma försökte ta sitt liv.
1 av 2
Emma försökte ta sitt liv. - Foto: Claudio Bresciani
Polisen hjälpte inte ambulansen.
2 av 2
Polisen hjälpte inte ambulansen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Försökte ta sitt liv – polisen kom inte

Emma hade tagit en överdos av tabletter men polisen ryckte inte ut för att släppa in ambulansen. Efter fyra timmar fann föräldrarna henne – medvetslös med spya i lungorna.


Har du självmordstankar

Hit kan du vända dig: 

Nationella Hjälplinjen. Alla dagar kl 13-21, telefon 020-22 00 60.

Bris - Barnens rätt i samhället. Måndag-fredag kl 15-21, lördag-söndag kl 15-18. Telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska. Alla dagar kl 21-06. Telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst. Alla dagar kl 21-06. Nås via 112

Självmordsupplysningen Här kan man chatta vardagar mellan 19-22.

LUND. Fyra timmar efter att polis fått veta att 24-åriga Emma sagt att hon skulle ta livet av sig och sedan hade försvunnit från psykakuten, tar sig ambulanspersonalen till slut in i Emmas lägenhet med hjälp av hennes föräldrar. Där hittar de Emma liggandes orörlig på rygg. Polisen har inte kommit. 

När SOS ringde gjorde polisen i Lund en notering och släppte sedan ärendet. 

Jörgen Nilsson är närpolischef i Lund. Han säger till Sveriges Radio att polisen följt sina rutiner, men han beklagar också att det tog så lång tid.

– I det här, det låter nästan lite kallt att säga rutinärendet, som det är från början, så ville polismyndigheten säga att "fixa en ambulans så fixar vi en polisbil", för att uttrycka det väldigt enkelt. Det är väldigt olyckligt att det tar fyra timmar för samhällets resurser att komma överens om det, säger Jörgen Nilsson till Sveriges Radio om händelsen som skedde 2012. 

Föräldrarna blev räddningen

Det var i stället föräldrarna som körde i tre timmar för att komma till Emmas hus. Utanför stod ambulansen som inte kunde ta sig in i lägenheten utan polisens hjälp. När de kom in i lägenheten hittade de Emma medvetslös på rygg, med spyor i lungorna. 

Emma hade tagit en överdos tabletter. I två dygn vårdades hon i respirator. Ändå överlevde hon. 

– Jag var en sjuk människa. Jag var inte frisk, jag kunde inte tänka klart. Visst, det var jag som begick den handlingen, jag var inte vid mina sinnens fulla bruk och därför behövde jag samhällets hjälp. Men det brast, säger Emma som egentligen heter något annat, till Sveriges Radio

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.