Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Simon lider av dödlig sjukdom – får inte stanna i Sverige

Simon, 20, lider av en dödlig sjukdom men får inte stanna i Sverige.
1 av 3

Simon, 20, lider av en dödlig sjukdom men får inte stanna i Sverige.

SVT

Simon avvisas nu till Ghana.
2 av 3

Simon avvisas nu till Ghana.

SVT

Sedan sjukdomen drabbade Simon har han svårt att gå och prata.
3 av 3

Sedan sjukdomen drabbade Simon har han svårt att gå och prata.

SVT

Nyheter | 05/06/2014 14:44

ALS-sjuke Simon, 20, kommer troligtvis att dö inom några år. Nu avvisar Migrationsverket honom till Ghana, där han riskerar att få betydligt sämre vård, rapporterar SVT.

SVERIGE. 20-årige Simon lider av den obotliga nervsjukdomen ALS, som vanligtvis leder till döden inom några år. Som tonårspojke flydde han från Ghana till Sverige, och för omkring ett år sedan diagnosticerades han med sjukdomen, rapporterar SVT. 

Sjukdomen har gjort att han fått nedsatta kroppsliga funktioner, bland annat har han fått svårt att gå, tala och han kan inte använda händerna i samma utsträckning som tidigare. 

– Musklerna försvinner, jag kan inte göra saker som en normal människa. Det finns ingen medicin som kan stoppa sjukdomen. Om en månad kanske jag inte kan gå längre, säger han till SVT.

Avvisas

När Simon kom till Sverige, för omkring ett år sedan, sökte han asyl men fick avslag. När sjukdomen uppdagades gjordes nya kraftansträngningar för att få stanna i Sverige, men nu har Migrationsverket avslagit ansökan. 

Verket hänvisar bland annat utlänningslagen, samt att det finns ALS-vård i Ghana. De bedömer även att Simon är tillräckligt frisk för att kunna resa.

Får hård kritik

Migrationsverket får hård kritik, både från Simons juridiska ombud, Bo Johansson – som slår fast att det är osannolikt att Simon kommer att kunna få vård i Ghana – och Röda korset.

Simon har ingen familj och inga vänner som kan ta hand om honom i Ghana. Han frågar sig nu hur långt tid han har kvar i livet, rapporterar SVT.