Länge leve Knäcken.
1 av 5
Länge leve Knäcken. - Foto: Knäckens FB-sida
Knäcken, något av en legendar.
2 av 5
Knäcken, något av en legendar. - Foto: Knäckens FB-sida
Knäcken bemästrade konsten att njuta av livet.
3 av 5
Knäcken bemästrade konsten att njuta av livet. - Foto: Knäckens FB-sida
Och att hänga med turister.
4 av 5
Och att hänga med turister. - Foto: Knäckens FB-sida
Nu har insamlingen nått sitt mål: Knäcken blir staty.
5 av 5
Nu har insamlingen nått sitt mål: Knäcken blir staty. - Foto: Knäckens FB-sida

Mjau – här är katten som aldrig kommer dö

De flesta katter har nio liv med inte Knäcken – han kommer få ett evigt.


Fick rabatt

Statyn skapas av skulptören Sonny Laurin och är i naturlig storlek.

Statyn beräknades kosta omkring 80 000 kronor, men eftersom insamlingen till en början gick trögt erbjöd sig konstnär Laurin att göra statyn till halva priset: 40 000 kronor.

VISBY. Katten Knäcken, den hyllade Visby-profilen, kommer att bli staty och placeras mitt på stadens torg.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Katten Knäcken som dog i fjol, 14 år gammal. Han var under sin livstid en välkänd profil på sommargatorna i Visby där han bland annat brukade strosa omkring på Stortorget, knycka mössor av folk och då och då hoppa upp på en stol på någon av uteserveringarna i hopp om att få sig en liten matbit.

Blir staty

I våras drog Andréa Gadd igång ett initiativ till att samla in pengar för att skapa en staty av katten genom att starta en insamling via Crowdculture. Och nu har insamlingen gett resultat: på torsdagen kom beskedet att man lyckats samla ihop 40 000 kronor. Vilket är tillräckligt för att täcka kostnaderna för statyn, skapad av konstnären Sanny Laurin.

I en Facebookuppdatering från gruppen "Knäcken" skriver man:

"VI KLARADE DET!!! Vi har nu nått målet på 40.000 kronor! Vilket kommer täcka hela produktionskostnaden för en Knäckenstaty! Men förtjänar inte vår fina konstnär Sanny Laurin lite lön för sin möda, som tack för att han så generöst avstod sitt arvode? Sätta gärna in "Valfri Donation" eller klicka i "Konstnärslön" i orangea rutan till höger för att ge lite extra till Sanny! Vi ska sätta in extra & hoppas ni vill hjälpa oss! Varenda öre utöver 40.000 går oavkortat till Sanny! Vi har bara tills 11 juli på oss! HJÄLP OSS!"

Här är en video om skapandet av statyn:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.