Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Födda i Sverige – nu ska pojkarna utvisas

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7.
1 av 2

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7.

Privat

Pojkarna, vid sin systers grav.
2 av 2

Pojkarna, vid sin systers grav.

Privat

Nyheter | 09/06/2014 14:32

Pojkarna har bott i Sverige hela sina liv. Nu ska familjen avvisas efter nästan 11 år i Sverige. Bakom sig lämnar de systerns grav.

VÄXJÖ. Susanna Wirland, 39, är fotbollstränare i Fotbollsklubben Östers IF lag med 10-åriga pojkar. Nu vill klubben rädda familjen som ska utvisas efter att ha vistats nästan 11 år i Sverige. 

Susanna Wirland beskriver en familj som älskar fotbollen och alltid ställer upp när något ska ordnas. 

Alexa, den 10-åriga pojken missar aldrig en träning och lillebror Strahinja är alltid med och hejar. Alexa är en god lagkamrat som är omtänksam när någon skadar sig och peppar laget. Han har verkligen ett stort hjärta. 

Utvisas till främmande land

Trots att familjen är från Kosovo ska de nu utvisas till Serbien. Utvisningsbeslut har tidigare stoppats av Europadomstolen då familjen skulle splittras mellan olika länder. Nu vill Migrationsverket utvisa familjen till Serbien. Mamman Danijela berättar för Nyheter24 att tiden är knapp:

– Det ska komma brev hem från handläggaren när barnen slutar skolan den 13 juni. Det är bara dagar kvar nu. 

I Serbien äger familjen ingenting. 

– Det finns inget där för oss. Det är tufft för oss men värre för barnen, vår 10-åring talar inte så bra serbiska och kan inte skriva på det språket. Han säger alltid att han är svensk. Livet där kommer inte bli bra och situationen i landet är oroligt.

Fick inte arbeta

Under åren i Sverige har föräldrarna ordnat jobb på egen hand flera gånger men varje gång har Migrationsverket sagt att de inte får arbeta på grund av diverse utvisningsbeslut. Men de har alltid tänkt att det ska lösa sig. Nu vet Danijela inte längre vad hon ska tro. 

– Min sjuårige son har gått ner fyra kilo i vikt. Han har ont i magen och gråter mycket, även på förskolan. Han ber mig att lova att allt ska lösa sig. Vad säger man till sitt barn? Jag har lovat att allt ska bli bra, säger hon. 

Lämnar död dotter i Sverige

10-åringen säger inte så mycket – han försöker vara en stor kille men jag känner min son. Han mår inte bra av det här. 

Det finns ett till barn också, en liten flicka som dog i dagarna kring födseln, hon ligger begravd i Alvesta där familjen bor. Under söndagen var Danijela vid dotterns grav som de måste lämna bakom sig, om inte ett mirakel sker. 

– Jag grät och tände ett ljus, säger Danijela som sätter sitt hopp till att den namninsamling som Östers IF har startat ska hjälpa familjen.

– Någon måste kunna hjälpa oss. 

Lika gamla 

Fotbollstränaren Susanna som startade insamlingen har svårt att förstå hur det här kan ske familjen. 

– Det är så fel att det finns inte. Pojkarna är lika gamla som mina söner, de har bott här hela sina liv. 

Nyheter24 har varit i kontakt med Migrationsverket som inte kan kommentera enskilda fall. 

***

Skriv på namninsamlingen här