Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny SD-citatbok vill lyfta citaten bakom nolltoleransen

"Inte som de andra – en citatbok om Sverigedemokraterna" vill lyfta upp SD:s politik för granskning.
1 av 1

"Inte som de andra – en citatbok om Sverigedemokraterna" vill lyfta upp SD:s politik för granskning.

Faksimil Lindskog förlag/TT Nyhetsbyrån

Nyheter | 15/06/2014 16:40

Politik måste få vara roligt, och det finns fortfarande en hel del att dra upp till ytan och skämta om – inte minst när det kommer till Sverigedemokraterna.

SVERIGE. Det menar Jonatan Nästesjö, redaktör för den nyutkomna boken "Inte som de andra: en andra citatbok om Sverigedemokraterna", som ges ut av Lindskog förlag.

Motiverad uppföljare

Boken, som är en uppföljare till en första citatbok som släpptes år 2011, vill nu komplettera innehållet genom att lägga till nytt material i uppdaterad förpackning.

– Det är fortfarande aktuellt, och mer kan sägas. Det har sagts mer av Sverigedemokraterna och då kände jag att detta måste göras, säger Jonatan Nästesjö till Nyheter24

– Den första boken är inte lika systematiskt och lätt att slå i och bra för alla som enkelt vill kunna analysera Sverigedemokraternas politik.

"Mycket material att jobba med"

För till skillnad från den bok med ordvitsar om Sverigedemokraterna som Nyheter24 skrev om tidigare i veckan, är innehållet i denna likt sin föregångare ett sjuttiotal citat från Sverigedemokrater från landets alla hörn.

– De har gett oss mycket verktyg, mycket material att jobba med, om man säger så. Det är kul, och politik måste få vara roligt. Men skillnaden den här gången är att jag medvetet valt att ta med citat från aktiva partimedlemmar inom Sverigedemokraterna, allt ifrån någon som sitter i ett kommunhus i en mindre stad till någon som är aktiv i riksdagspolitiken.

Boken vill sticka hål på nolltoleransen

Citaten är gjorda mellan åren 2009 och 2014. Nästesjö menar att det handlar om att punktera felaktiga idéer om Sverigedemokraternas politik.

– Det är för att vi vill visa på att den nolltolerans som partiet har inte linjerar med uttalanden som medlemmarna gör. Vad de säger överensstämmer sällan med partiets officiella ståndpunkter. Och de som säger det här är inga som helst, det är folkvalda och aktiva politker som finns runt om i landet.

På bokens blågula framsida går att läsa "Flyktingar kallas de, men sanningen är den att nittionio procent av dem är snyltare och parasiter.", vilket var Börje Brandhill, gruppledare för SD i Västerås, ordval när han i november förra året beskriv flyktingar.

Den rymmer även citat från mer kända namn. Bland annat ett som Kent Ekeroth skrev på i Twitter februari 2013: ”Det är en mänsklig rättighet att slippa massinvandring och mångkultur. De kommuner som varit smarta och sagt nej ska inte ­tvingas till att ­förstöra sina kommuner med mass­invandring och mångkultur.”

Har ni fått några negativa reaktioner eller hot eller att boken släpptes?

– Nej, inte ett enda faktiskt. Vi har fått jättebra respons. Sen vet man ju inte vad folk säger om den, men det vi hört har bara varit positivt, säger han.