Olyckor har skett i samband med studentfirande och studentflak
1 av 2
Hittills har tio olyckor inträffat under årets studentfiranden. - Foto: Micke Gustafsson/ TT
Antalet olyckor i samband med studentflak har ökat
2 av 2
Under torsdagen avled en ung man under ett firande. (Personerna på bilden förekommer inte i artikeln). - Foto: LEIF R JANSSON

Polisen ska utreda om studentflaken ska totalförbjudas

Efter flertalet olyckor i samband med årets studentfiranden kommer Rikspolisstyrelsen att påbörja en utredning kring flakens vara eller icke vara.


Ramlade av

I onsdags skrev Nyheter24 om att en ung man ramlade av ett studentflak i Borlänge och fick foten överkörd.

Läs mer här.

Under de senaste veckornas studentfiranden har hittills tio unga människor skadats. Under torsdagen fick ett studentfirande i Stockholm en fruktansvärt slut då en student drunknade vid Djurgården efter att tre studenter bestämt sig för att bada. 

Dykare kallades till platsen och den unge mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Ökat antal olyckor

Enligt Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i Västa Götaland, där flera av årets studentolyckor inträffat, har antalet olyckor ökat.

– Olycksantalet har ökat i år och det är mycket allvarligt. Det ska vara den finaste och roligaste dagen i de här ungdomarnas liv, men det kan sluta med tragedi, säger han till Aftonbladet.

Mängden alkohol tros vara en av orsakerna. Men trots det vill inte polisen förbjuda alkoholen på flaken – eftersom studenten "är en dag som ska firas".

Utreda eventuellt totalförbud

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Rikspolisstyrelsen påbörja en utredning som eventuellt kan komma att leda till att flaken i framtiden totalförbjuds.

– De kommer att inleda ett arbete som går ut på att hämta in statistik från de olika polismyndigheterna. Därefter kommer man ta ställning till om vi ska ha detta kvar över huvud taget, säger Bengt Karlsson till Aftonbladet.

I nuläget vill Rikspolisstyrelsen inte lämna några kommentarer kring vilka åtgärder som kan komma att vidtas.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att studentflaken bör förbjudas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.