Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han har samlat 10 000 personer för att höja polislönerna

"Väldigt många arga poliser"
1 av 3

"Väldigt många arga poliser"

Faksi

Facebookgruppen.
2 av 3

Facebookgruppen.

Faksimil Facebook

Nyheter24 har pratat med polismannen bakom gruppen.
3 av 3

Nyheter24 har pratat med polismannen bakom gruppen.

TT NYHETSBYRÅN

Nyheter | 13/06/2014 15:48

Över 10 000 personer har gått med i Facebookgruppen "Minst 25 000 kronor för Poliser". Nyheter24 har pratat med polismannen som ligger bakom sidan.

Det bubblar av ilska inom poliskåren. Lönerna är för låga, hävdar man. Man har också hotat med att anordna en massjukskrivning den 25 juni.  I veckan slogs det också fast att ingångslönerna kommer att stanna kvar på 21 300 kronor, trots stora protester.  

Och på sociala medier mobiliserar man sig. Facebookgruppen "Minst 25 000 kronor för Poliser" har samlat över 10 000 likes. Nyheter24 har pratat med den polisman som fram till alldeles nyligen drivit sidan på egen hand – och han är nöjd över den spridning som gruppen fått.

– Ja, det är ju det vi vill, att informationen ska komma ut till allmänheten om hur vi har det egentligen, säger polismannen som vill vara anonym, till Nyheter24.

Efter uppsvinget den senaste tiden har han fått hjälp av ytterligare en kollega för administrera det hela.

– Det är väldigt mycket tryck i vår inkorg nu, särskilt efter onsdagens beslut.

Hur har det tagits emot egentligen?

– Det är väldigt många arga poliser kan jag säga, säger han och berättar att det pågår många olika småaktioner och att han känner en stor stöttning.

"Kommer slå tillbaka på politikerna"

Däremot har uppmärksamheten inte varit vad den borde från de som han helst vill ha svar från – politikerna.

– Jag har själv kontaktat många politiker och de vågar inte svara på frågan. Oftast så är svaret att poliser inte har politiskt satta löner men för lärarna kan de ju säga att de ska höja lönerna, det kan de säga. Men när polisen frågar så får man svaret att vi har inte politiskt satta löner, säger han och fortsätter:

– Men om det händer något med rättssamhället och exempelvis poliserna inte skulle vara trogna sin arbetsgivare, det vill säga rikspolisstyrelsen och staten – då kommer det att slå tillbaka på politikerna till slut ändå.

Han vet inte hur stort genomslag de eventuella sjukskrivningarna kommer att få – och själv vet han inte säkert hur han kommer att göra.

– Eftersom att jag står bakom sidan vill jag inte säga att jag står bakom aktionen men jag kan säga så här: Jag kommer att vara solidarisk med mina kamrater. Vad de beslutar att göra kommer jag också att göra det.

"Ganska lågt i tak"

Att han valt att driva sidan anonymt har sina tydliga skäl, säger han.

– Jag vet inte hur insatt du är i polisväsendet men vi har ganska lågt i tak och kommer det fram vem jag är så kan jag bli utfryst och hamna i den svarta lilla boken.

Det måste vara en jobbig situation?

– Ja, men jag tror att fler och fler kommer att våga säga vad de tycker och vara öppna med det. Jag vet inte hur ledningen kommer att reagera därefter men nu har det ju blivit så att om du yttrar några åsikter som inte går i linje med polisen så hamnar du i frysen.

........

LÄS MER:

DEBATT: "En kår i uppror som enbart känner ilska och avsky" 

Tycker du polislönerna ska höjas?