Budskapet på ena sidan av avgångsklassens studentflak.
1 av 2
Budskapet på ena sidan av avgångsklassens studentflak.
Banderollen på andra sidan.
2 av 2
Banderollen på andra sidan.

Firade studenten med rasistisk banderoll

Diskussionerna kring student-banderollernas budskap har exploderat i sociala medier. Nu sprids bilder från ytterligare en gymnasieskola.


Vet du mer?

Har du bilder på andra studentflak och banderoller?

Mejla nyheter@nyheter24.se.

NÄSSJÖ. Under de senaste veckorna har studenter från Sveriges olika gymnasieskolor examinerats och sprungit ut. Fortfarande ekar dock diskussionerna kring några av de banderoller som hänger från studentflaken.

Nyheter24 har tidigare uppmärksammat en gymnasieskola i Åtvidaberg, där studenternas banderoll har väckt starka reaktioner i sociala medier. 

Liknande budskap

Fler studenter, vars flak har pyntats med liknande budskap, visar nu upp sina bilder. Nedan följer två bilder föreställande ett studentflak vid en gymnasieskola i Nässjö, som studenterna delat med sig av.

"En kul grej"

För Nyheter24 berättar en student om banderollerna.

– Tanken var att vi skulle vinna studentkampen, vilket vi inte gjorde, och samtidigt klämma till alla de som tävlar om att känna sig mest kränkta med hjälp av lite rim och humor, säger en av studenterna bakom banderollerna, och fortsätter:

– Vi hade en mörkhyad person i klassen som vi kollade med innan så att även han skulle vara med på noterna. Det var helt enkelt en kul grej och samtidigt en liten gliring mot den överkänsliga skara människor som står vid sidan och ser den.

"Ingen rasism, ingen sexism"

Studenten anser inte att banderollerna ger uttryck för rasism eller sexism, som en liknande banderoll kritiserats för tidigare.

– Ingen rasism eller sexism alls, en rolig grej bara. Personerna som skrev och var med och kom på detta var även tjejer. Jag såg artikeln som ni la upp i går och det vi vill få fram är att bara för att man skriver något sånt här så är det ingen våldtäktskultur (vilket en banderoll på en annan gymnasieskola har fått kritik för reds anm.), säger studenten och fortsätter:

– Det är ju en rolig grej och jag förstår inte varför folk överreagerar så som de gör. Ingen som såg den blev sur, vad jag vet, och vi har inte fått några reaktioner. 

Rektorn bekymrad

Gymnasieskolans rektor ser dock inte banderollen som en kul grej. När Nyheter24 når honom är han redan införstådd i vilket studentflak det gäller. 

– Det där var inte bra, och det ska inte ske fler gånger. Tyvärr blir det så nu att vi får börja godkänna ekipagen innan, för det här är ju ingen bra reklam för skolan. 

Studenterna är över 18 år, bär det yttersta ansvaret och ordnar med flak och utsmyckning själva. Trots detta har skolan ett ansvar, menar rektorn.

– Eleverna är myndiga, och man hoppas ju att de ska skriva saker som man kan stå för. Vi är inte inblandade i ekipagen, utan eleverna styr själva. De har gått ut lämnat skolan men givetvis har även vi ett ansvar. Så även om känns tråkigt så måste vi bli tuffare. 

Rektorn uppger även att han inte hört så mycket mer om banderollerna, som studenterna nu väljer att visa upp.

LÄS MER:

Här är bilden som upprör i sociala medier

Studenten: "Det är ett skämt" 

/
/
/
/
Senaste nytt

S vill snabbutreda bankskatt

Kraftiga snöfall i Tyskland – flyg ställs in

De kraftiga snöfall som drog in över södra Tyskland på fredagskvällen väntas fortsätta under lördagen och leder nu till störningar i flygtrafiken, rapporterar Deutsche Welle.

Avesta: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

"Villainbrott på landsbygden, nordost om Avesta.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 2 december

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Bostadspriserna faller kraftigt – lägenhetspriser som 2015

1 timme sedan
Bostadspriserna fortsätter att falla och är nu nästan ned 15 procent sedan förra vårens pristopp. Och nedgången kan fortsätta – trots räntepaus från Riksbanken. En chockhöjning av bostadsrättsavgifterna kan pressa priserna ännu mer.

Spionsatellit i omloppsbana – Nordkorea hotar

1 timme sedan
Sydkorea bekräftar att landets första militära spionsatellit har nått jordens omloppsbana efter en lyckad uppskjutning och uppger att man fått kontakt med satelliten.