19-åriga Ahmet brukar bjuda den ensamma, tiggande kvinnan på fika.
19-åriga Ahmet brukar bjuda den ensamma, tiggande kvinnan på fika. - Foto: Faksimil TT Nyhetsbyrån

Han köper fika till tiggaren utanför butiken

"Såg jag just ägaren på 7-eleven hantverkargatan gå ut med kaffe och kanelbulle till tiggaren utanför? Tror fan det". Nyheter24 har pratat med den givmilde 19-åringen.


"Gav hopp om framtiden"
 – Dessa ungdomar gav hopp om framtiden, sa vittnet Frida Hasselvall till Nyheter24, efter att studenter hoppat av deras flak och samlat in burkar för att ge till en romsk kvinnan. Här kan du läsa om hur avgångsklassen i Stockholm hjälpte den kvinnliga tiggaren.

STOCKHOLM. Och det var precis vad han gjorde – bortsett från att det inte var ägaren, utan hans 19-åriga bror Ahmet Demirkiran, som stod för bjudfikat.

Det är inte heller första gången han köper fika ur egen ficka till den tiggande kvinnan utanför butiken.

– Jag brukar göra det ungefär varannan gång jag jobbar. Det är min brors butik. Jag jobbar där ungefär fyra, fem gånger i veckan och nästan varje dag som jag jobbar ser jag henne sitta där, säger Ahmet, kassabiträde på 7-eleven Hantverkargatan i Stockholm till Nyheter24.

"Oftast tycker folk synd om henne"

Han berättar att kvinnan måste vara någonstans i fyrtio-, femtioårsåldern och att hon dök upp för första gången för ungefär en månad sedan. 

– Ibland säger någon att det är vidrigt, ofräscht att hon sitter utanför butiken, men oftast tycker folk synd om henne och vill ge henne någonting när hon sitter där utanför. Det är lite olika, men det är ju så. Alla tycker olika, säger han.

Det var programledaren för podden "Värvet", Kristoffer Triumf, som uppmärksammade Ahmet på Twitter:

Många vill ge något

Ahmet berättar att hon ibland har med sig lite mat, att det är de gånger han inte brukar bjuda på något.

– Annars brukar jag köpa en fika, bulle och kaffe, eller banan till henne, och hon är bara tacksam. Det är flera kunder som kommer in och köper något och ger henne, eller som ger mig lite pengar och ber mig köpa något till henne.

Mest positiva reaktioner

Han menar att många känner att de vill hjälpa till. Reaktionerna på det tidigare nämnda Twitter-inlägget kan sägas stödja gesten:

"Vilken jävla dagshjälte", skriver användaren ‏@MaxMohlin. "Händer ganska ofta! Stort!" säger en man med användarnamnet @HerrGredelin. "Ofta tigger dem pga vill ha pengar till att försörja barn och släkt i hemlandet. Ge dem det istället", säger användaren @peahehe.

Men Ahmet själv ser ingen anledning att sluta bjuda på fikat.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.