Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han köper fika till tiggaren utanför butiken

19-åriga Ahmet brukar bjuda den ensamma, tiggande kvinnan på fika.
1 av 1

19-åriga Ahmet brukar bjuda den ensamma, tiggande kvinnan på fika.

Faksimil TT Nyhetsbyrån

Nyheter | 17/06/2014 18:55

"Såg jag just ägaren på 7-eleven hantverkargatan gå ut med kaffe och kanelbulle till tiggaren utanför? Tror fan det". Nyheter24 har pratat med den givmilde 19-åringen.

STOCKHOLM. Och det var precis vad han gjorde – bortsett från att det inte var ägaren, utan hans 19-åriga bror Ahmet Demirkiran, som stod för bjudfikat.

Det är inte heller första gången han köper fika ur egen ficka till den tiggande kvinnan utanför butiken.

– Jag brukar göra det ungefär varannan gång jag jobbar. Det är min brors butik. Jag jobbar där ungefär fyra, fem gånger i veckan och nästan varje dag som jag jobbar ser jag henne sitta där, säger Ahmet, kassabiträde på 7-eleven Hantverkargatan i Stockholm till Nyheter24.

"Oftast tycker folk synd om henne"

Han berättar att kvinnan måste vara någonstans i fyrtio-, femtioårsåldern och att hon dök upp för första gången för ungefär en månad sedan. 

– Ibland säger någon att det är vidrigt, ofräscht att hon sitter utanför butiken, men oftast tycker folk synd om henne och vill ge henne någonting när hon sitter där utanför. Det är lite olika, men det är ju så. Alla tycker olika, säger han.

Det var programledaren för podden "Värvet", Kristoffer Triumf, som uppmärksammade Ahmet på Twitter:

Många vill ge något

Ahmet berättar att hon ibland har med sig lite mat, att det är de gånger han inte brukar bjuda på något.

– Annars brukar jag köpa en fika, bulle och kaffe, eller banan till henne, och hon är bara tacksam. Det är flera kunder som kommer in och köper något och ger henne, eller som ger mig lite pengar och ber mig köpa något till henne.

Mest positiva reaktioner

Han menar att många känner att de vill hjälpa till. Reaktionerna på det tidigare nämnda Twitter-inlägget kan sägas stödja gesten:

"Vilken jävla dagshjälte", skriver användaren ‏@MaxMohlin. "Händer ganska ofta! Stort!" säger en man med användarnamnet @HerrGredelin. "Ofta tigger dem pga vill ha pengar till att försörja barn och släkt i hemlandet. Ge dem det istället", säger användaren @peahehe.

Men Ahmet själv ser ingen anledning att sluta bjuda på fikat.