Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Försvarsanställd sjöng rasistiska sånger och hotade anställda

Anställd inom försvaret ska ha hotat kollegor och uttryckt sig rasistiskt.
1 av 1

Anställd inom försvaret ska ha hotat kollegor och uttryckt sig rasistiskt.

TT bild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Nyheter | 17/06/2014 21:16

En blivande gruppchef inom Försvarsmakten ska enligt en anmälan ha sjungit rasistiska sånger och hotat att skjuta en person.

En blivande gruppchef anställd vid Försvarsmakten ska enligt en anmälan, som nu inkommit till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, i samband med en utbildning ha uppträtt på ett sätt som går emot den värdegrund försvaret har.

Rasism och hot

Mannen, en av deltagarna i utbildningen, ska ha sjungit rasistiska marschsånger om "negrer", hotat att slå en kvinna, pratat nedsättande om judar och hotat att skjuta en person i ansiktet samtidigt som han höll en AK5:a i famnen.

Han ska även ha kallat de kvinnliga deltagarna för "babes" och inför en övning "peppat" gruppdeltagarna genom att skrika "Döda döda döda".

Vågade inte berätta

Det var under en utvärdering, dagen efter det att händelserna ska ha inträffat, som det framkom vad som hade hänt. Enligt anmälaren ska då deltagare ha varit mycket upprörda varav en ska ha gråtit. 

Anmälaren menar att ingen av de utsatta deltagarna vågade ta upp händelserna förrän mannen gått därifrån, eftersom han uppträdde labilt och skiftade mellan olika sinnestillstånd. 

Nu har anmälan gått vidare till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd där den ska prövas.