Anställd inom försvaret ska ha hotat kollegor och uttryckt sig rasistiskt.
Anställd inom försvaret ska ha hotat kollegor och uttryckt sig rasistiskt. - Foto: TT bild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Försvarsanställd sjöng rasistiska sånger och hotade anställda

En blivande gruppchef inom Försvarsmakten ska enligt en anmälan ha sjungit rasistiska sånger och hotat att skjuta en person.


Gruppchef inom Försvarsmakten

"En gruppchef ska kunna leda sin grupp i olika situationer vid varierande insatser. En gruppchef måste alltid se till gruppens bästa utan att göra avkall på den uppgift de är satta att lösa. För att kunna bli en bra gruppchef krävs både utbildning och praktiska övningar"

Källa: forsvarsmakten.se

En blivande gruppchef anställd vid Försvarsmakten ska enligt en anmälan, som nu inkommit till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, i samband med en utbildning ha uppträtt på ett sätt som går emot den värdegrund försvaret har.

Rasism och hot

Mannen, en av deltagarna i utbildningen, ska ha sjungit rasistiska marschsånger om "negrer", hotat att slå en kvinna, pratat nedsättande om judar och hotat att skjuta en person i ansiktet samtidigt som han höll en AK5:a i famnen.

Han ska även ha kallat de kvinnliga deltagarna för "babes" och inför en övning "peppat" gruppdeltagarna genom att skrika "Döda döda döda".

Vågade inte berätta

Det var under en utvärdering, dagen efter det att händelserna ska ha inträffat, som det framkom vad som hade hänt. Enligt anmälaren ska då deltagare ha varit mycket upprörda varav en ska ha gråtit. 

Anmälaren menar att ingen av de utsatta deltagarna vågade ta upp händelserna förrän mannen gått därifrån, eftersom han uppträdde labilt och skiftade mellan olika sinnestillstånd. 

Nu har anmälan gått vidare till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd där den ska prövas.

/
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.