Torsdag 19 Maj
Stockholm

Försvarsanställd sjöng rasistiska sånger och hotade anställda

Anställd inom försvaret ska ha hotat kollegor och uttryckt sig rasistiskt.
Anställd inom försvaret ska ha hotat kollegor och uttryckt sig rasistiskt. Foto: TT bild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

En blivande gruppchef inom Försvarsmakten ska enligt en anmälan ha sjungit rasistiska sånger och hotat att skjuta en person.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Gruppchef inom Försvarsmakten

"En gruppchef ska kunna leda sin grupp i olika situationer vid varierande insatser. En gruppchef måste alltid se till gruppens bästa utan att göra avkall på den uppgift de är satta att lösa. För att kunna bli en bra gruppchef krävs både utbildning och praktiska övningar"

Källa: forsvarsmakten.se

En blivande gruppchef anställd vid Försvarsmakten ska enligt en anmälan, som nu inkommit till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, i samband med en utbildning ha uppträtt på ett sätt som går emot den värdegrund försvaret har.

Rasism och hot

Mannen, en av deltagarna i utbildningen, ska ha sjungit rasistiska marschsånger om "negrer", hotat att slå en kvinna, pratat nedsättande om judar och hotat att skjuta en person i ansiktet samtidigt som han höll en AK5:a i famnen.

Han ska även ha kallat de kvinnliga deltagarna för "babes" och inför en övning "peppat" gruppdeltagarna genom att skrika "Döda döda döda".

Vågade inte berätta

Det var under en utvärdering, dagen efter det att händelserna ska ha inträffat, som det framkom vad som hade hänt. Enligt anmälaren ska då deltagare ha varit mycket upprörda varav en ska ha gråtit. 

Anmälaren menar att ingen av de utsatta deltagarna vågade ta upp händelserna förrän mannen gått därifrån, eftersom han uppträdde labilt och skiftade mellan olika sinnestillstånd. 

Nu har anmälan gått vidare till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd där den ska prövas.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela