Den apatiske sjuårige pojken hotas med utvisning. (Personen på bilden förekommer inte i artikeln).
Den apatiske sjuårige pojken hotas med utvisning. (Personen på bilden förekommer inte i artikeln). - Foto: TT bild

Pojken blev apatisk efter mammans våldtäkt – nu kan de utvisas

Ernada blev våldtagen. Hennes son tvingades titta på. Han är nu apatisk, men familjen utvisas trots detta från Sverige. – Jag är så rädd, säger Ernada.


Väckt starka reaktioner

Efter att tidningen Barometern skrev om Armando har många människor hört av sig och velat hjälpa till. Något som uppskattas av mamma Ernada;

– Jag är så överraskad och lättad över att någon ens vet om att vi existerar. Det här visar att det finns människor med hjärta trots allt, säger hon till Barometern.

Förra året var 23-åriga Ernada Hidanovic med om en traumatisk händelse i sitt hemland Bosnien. Något som skulle innebära att de tog sin flykt till Sverige.

Tillsammans med sin man jobbade Ernada på en skrot i närheten av staden Brcko i Bosnien. Efter att en man som jobbade på samma plats som paret visat intresse för Ernada hamnade hennes man och denne slagsmål.

Tittade på när hon våldtogs

Några dagar senare tog sig mannen och två andra män från skroten in i Ernadas och hennes mans lägenhet. De slog mannen medvetslös och våldtog Ernada samtidigt som hennes son tvingades titta på, något som först uppmärksammades av Barometern.

Sonen Armando, då fem år gammal, skrek och försökte ta sig därifrån men blev fasthållen av mannens medhjälpare.

Händelsen har gett Armando allvarliga men. Han är apatisk, våldsam och får ilskna utbrott. 

– De hotade min familj efter det. Det var därför vi var tvungna att fly till Sverige, säger Ernada till Nyheter24.

Flydde till Sverige

Men nu har familjen fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd två gånger. Migrationsdomstolen har gjort två avslag på ansökningarna. Inte för att de tvivlar på att Ernadas berättelse är sann, utan för att sonen kan få samma vård i Bosnien, skriver Barometern

– Min advokat säger att chansen att jag får stanna inte är stor, säger Ernada och fortsätter:

– Men läkarna som har behandlat min son säger att vi måste få stanna.

Tillgången till vård i Bosnien är nämligen begränsad för romer, menar Ernada som är rom, och livrädd för att skickas tillbaka.

– Jag är mest rädd för att min son inte ska få den hjälp han behöver, men jag är också rädd för annat, säger hon.

Hotet från de våldsamma männen som tidigare attackerat familjen finns kvar och familjen kommer därför inte att kunna återvända hem tryggt.

"Jag är så rädd"

Just nu bor Ernada med sin nu sju år gamla son på ett skyddat boende, där hon och sonen får vila ut tillsammans.

Samtidigt kämpar advokaten för att Ernada och familjen ska få stanna. Handlingarna för överklagande är överlämnade och fram till dess kan Ernada bara vänta.

– Jag är så rädd, säger hon igen. 

/
/
Rom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.