Torsdag 29 Jul
Stockholm

Kastade mandarin på Åkessonaffisch – brutalt gripen av CSG-väktare

CSG-väktare brottar ner Marie.
1 av 7
CSG-väktare brottar ner Marie. Foto: Faksimil
Ur filmklipp som Nyheter24 tagit del av.
2 av 7
Ur filmklipp som Nyheter24 tagit del av. Foto: Faksimil
Andra ordningsvakter kom till platsen.
3 av 7
Andra ordningsvakter kom till platsen. Foto: Faksimil
De ville att Marie och Olof skulle följa med på förhör.
4 av 7
De ville att Marie och Olof skulle följa med på förhör. Foto: Faksimil
Från tumultet.
5 av 7
Från tumultet. Foto: Faksimil
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
6 av 7
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG. Foto:
Kolbjörn Guwallius.
7 av 7
Kolbjörn Guwallius. Foto: Kooliproduktion.

Marie blev nedbrottad av SL:s klotterväktare från vaktbolaget CSG. Brottet: hennes kompis hade kastat frukt på en affisch av Jimmie Åkesson.

Kommentera (304)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Grip till varje pris

Den 7 maj släpptes Kolbjörn Guwallius bok "Grip till varje pris – Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996-2014". I den avslöjas bland annat att CSG fört ett register som efter uppgifterna nu ska utredas av Datainspektionen.

Trots kritiken och regelbrotten anlitas CSG fortfarande av Storstockholms Lokaltrafik (SL).

STOCKHOLMVäktare har inte rätt att gripa någon för nedskräpningsförseelser. Tycker de att en kastad mandarin ska beivras måste de tillkalla polis. Men det är inte alltid så det fungerar i praktiken.

I boken ”Grip till varje pris” berättas hur CSG:s väktare satt rättssäkerheten ur spel i jakten på klottrare. Nu kan Nyheter24 i samarbete med författaren Kolbjörn Guwallius visa hur en vanlig, ung kvinna blir brutalt gripen av klotterväktarna – för någonting som knappt är brottsligt.

"Skulle vi följa med på förhör för en äppelskrutt?"

Det är den 15 maj och kampanjen inför EU-valet är inne i sitt slutskede. Stockholm kokar av upprördhet över SL:s beslut att tillåta Sverigedemokraternas reklam i tunnelbanan där de kommer med starkt ifrågasatta och i flera fall falska påståenden om tiggeri. Stationerna är tapetserade med stora bilder på Jimmie Åkesson.

När Marie, 23, och hennes kompis Olof kommer ner på plattformen vid Sankt Eriksplan strax efter nio på kvällen efter att ha druckit ett par öl ser de den nerstänkta affischen: någon gång de senaste dagarna har någon kastat vad som verkar vara vattenballonger fyllda med röd färg på Jimmie Åkesson.

– Vi kände att vi också ville kasta något, så vi började leta i papperskorgarna om det fanns något att kasta. Min kompis hittade en mandarin som han kastade på affischen. Sedan tänkte vi inte mer på det utan vi stod och väntade på vårt tåg, berättar Marie för Nyheter24.

De uppfattar det aldrig själva som att de har gjort något anmärkningsvärt. Men ett par minuter senare dyker två väktare upp från ingenstans och ber dem följa med utan någon förklaring om varför. När Marie ifrågasätter får hon höra att väktarna har sett dem kasta en äppelskrutt på affischen.

– Jag blev ganska uppkäftig på en gång, för jag tyckte att situationen var så absurd. Skulle vi följa med på förhör för en äppelskrutt?

"Ville inte att de skulle dra iväg mig ensam in i ett rum"

Flera videofilmer från tillfället, som Nyheter24 tagit del av, gör det uppenbart att väktarna har kommit fram just för att de ska ha kastat en äppelskrutt på en reklamaffisch. Väktarna säger att de måste följa med på ”förhör” och att de är misstänkta för vandalisering. Marie och Olof vägrar.

När Marie ser att människor runtomkring filmar tar hon upp sin egen mobiltelefon och börjar spela in. När väktaren kommer för nära telefonen viftar hon bort hans arm, vilket får dem att gripa henne för våld mot tjänsteman.

Tumult uppstår när de släpar iväg med Marie. Väktarna brottar ner henne på perronggolvet, hon får panik och försöker komma loss och sprejar i självförsvarssprej i ansiktet på den ena väktaren.

– Det var sjukt läskigt att de försökte släpa iväg mig ensam baserat på en situation som de själva hade skapat. Jag ville inte att de skulle dra iväg mig ensam in i ett rum bakom tunnelbanan, säger Marie.

Väktarna blir mer aggressiva efter sprejen. Den ena sätter sig på henne och den andra börjar slita i henne för att få loss sprejen. Senare ska det visa sig att Maries finger kläms så illa att hon har ont flera veckor efter händelsen och måste söka vård.

Brottningen pågår i ungefär två minuter innan ordningsvakter ansluter och sätter handfängsel på henne. Marie och Olof förs till ett rum där de tvingas sitta i drygt två timmar. Hon tvingas ner på det kalla golvet varefter väktarna går de igenom hennes ryggsäck och plockar av henne passet. Marie minns det som att de kollar i passet.

Genomsökningen av tillhörigheterna är typisk för hur CSG:s väktare arbetar – de gör utredningsarbete snarare än att hålla personer i väntan på polis. De gripna vet ofta inte sina rättigheter förrän i efterhand.

Kan vara falsk tillvitelse

När polisen kommer får hon veta att hon är anmäld för ofredande, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd – och vandalisering.

– Jag frågade poliserna vad de menade med vandalisering. Då fick jag veta att väktarna påstod sig ha sett oss kasta färgballonger på affischerna. Jag började garva, jag trodde att det var ett skämt. Hela bråket handlade om en äppelskrutt och sedan ändrar de det till att de har sett oss kasta färg, säger Marie.

Väktarna var i det här fallet i sin fulla rätt att, liksom vem som helst, klaga på att en frukt kastas på en affisch. Men deras rättigheter slutar där: de får bara gripa personer som har begått ett brott med fängelse i straffskalan. Hur fallet bedöms i en eventuell rättegång återstår att se, men det kan handla om olaga frihetsberövande.

Eftersom väktarna på falska grunder också har hävdat att Marie och Olof har begått ett skadegörelsebrott, kanske för att inför polisen legitimera ingripandet till att börja med, kan det vara fråga om så kallad falsk tillvitelse, om polisen har tagit upp det i anmälan.

CSG vägrar kommentera

Vittnet Carl som filmade händelseförloppet på perrongen har hela historien klar för sig.

– Jag går där varje dag och de där affischerna var redan nersölade sedan ett par dagar. Jag tyckte det var sjukt att väktare började tjafsa med dem för att ha kastat en frukt, i synnerhet som det handlade om att skydda Åkessonaffischerna, säger Carl.

CSG:s vd Patrik Strandberg meddelar via mejl till Nyheter24 att han i nuläget inte har några kommentarer till händelsen, som han har fått återberättad för sig.

Marie och Olof heter egentligen något annat. Nyheter24 publicerar inte några filmklipp från händelsen av integritetsskäl.

Kommentera (304)
Kopiera länk
Dela