Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Delade ut tips till killar inför festivalen – för att stoppa våldtäkter

- 27/06/2014, 11:23 -
Delade ut flygblad.
1 av 3

Delade ut flygblad.

TT / Twitter

Råden från Ung Vänster.
2 av 3

Råden från Ung Vänster.

Twitter

Bråvalla, 2013.
3 av 3

Bråvalla, 2013.

Claudio Bresciani / SCANPIX

"Gå inte ensam" och "undvik att dricka alkohol". Ung Vänsters flygblad inför Bråvallafestivalen har skapat debatt.

NORRKÖPING. I går inleddes Bråvallafestivalen och vid stationen möttes besökare av en flygbladsutdelning arrangerad av Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster.

Man delade ut flygblad med rubriken "8 tips för killar – för att inte våldta". Något som väckte vissa reaktioner. Samma flygblad kommer att delas ut utanför festivalområdet på fredagen.


– Det var rätt blandade reaktioner, säger Saga Janse Ferko, ordförande för Ung Vänster i Norrköping til Nyheter24 och fortsätter:

– Vissa tyckte att det var bra medan andra blev väldigt upprörda och tog det som en personlig förolämpning.

Syftet: "Skapa diskussion"

Hon är ändå nöjd med responsen.

– Syftet var ju att starta en diskussion kring det hela och det gjorde vi. Det exploderade på Twitter också, så det var över förväntan.

Janse Ferko menar på att Bråvallafestivalen på flera sätt misslyckas. Dels så tycker hon att könsfördelningen bland de bokade artisterna är alldeles för dålig.

– Vi nattvandrar också, just för tjejers säkerhet, och när vi gjorde det förra året var det fruktansvärt dåligt, säger hon och fortsätter:

– Ingenting var upplyst. Det var bara själva scenområdet som var upplyst, såna saker som gjorde att det inte fanns någon grundtrygghet alls för tjejer under festivalen och det tycker jag är så himla tråkigt.

Förra året anmäldes tre våldtäkter under festivalen, rapporterade Norrköpings-Tidningar.