En enda natt med dålig sömn leder till försämrat immunförsvar.
En enda natt med dålig sömn leder till försämrat immunförsvar. - Foto: TT

En enda natt med sömnbrist kan leda till sjukdom

En enda natt utan sömn försämrar immunförsvaret, och 10 procent av svenskarna upplever sömnproblem som försvårar vardagliga bestyr, visar två separata studier.


Studien

Uppsala universitets och Karolinska institutets studie, i vilken en av tio uppger att deras sömnproblem påverkar vardagen negativt, omfattar omkring 1100 slumpmässigt utvalda vuxna kvinnor och män från hela Sverige. I telefonintervjuer har personerna svara på ett stort antal frågor om sömn och hälsa. 

Mycket händer på sommaren. Fotbolls-VM på skeva tider, sena utekvällar och kanske ett sommarjobb. Dessa saker gör att du förmodligen sover lite sämre, vilket försämrar ditt immunförsvar, visar en studie från Uppsala universitet, enligt SVT.

Samtidigt visar en separat studie, från Uppsala universitet och Karolinska institutet, att var tionde vuxen har sömnproblem som leder till sänkt välbefinnande och andra problem under dagen, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra resultat talar för att obehandlade sömnstörningar som påverkar vardagslivet negativt bör betraktas som ett folkhälsoproblem, säger Lena Mallon, psykiatriker vid psykiatriska kliniken i Säter och sömnforskare vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Vanligare bland kvinnor

Problemet är vanligast bland kvinnor omkring 40 år. Omkring 75 procent av samtliga deltagare i undersökningen uppger att de har svårt att somna mer än tre gånger i veckan, och många svarande vaknar också en eller flera gånger per natt. Forskarna har även funnit ett samband mellan sömnproblem och sjukdomar, såväl fysiska som psykiska. Människor i depression uppger ofta att de sover sämre. 

Få behandlas

Cirka 60 procent av personerna som uppgav att sömnproblemen påverkade vardagslivet negativt tyckte sig behöva behandling, men endast 20 procent av dem använder läkemedel. 

– Det är tydligt att det finns ett stort otillfredsställt vårdbehov eftersom så många oroas och vill ha hjälp för sina sömnproblem, säger Lena Mallon, till Upsala Nya Tidning.

Sömnbrist skadar immunförsvaret

Den andra undersökningen, om sömnbrist och immunförsvar, visar att den som sover dåligt löper större risk att bli sjuk.

– Sannolikt har vi lättare att bli sjuka när vi sover för lite, säger Mia Phillipson, professor i cellbiologi vid Uppsala universitet, till SVT och fortsätter: 

– Och det här är en unik studie för det är första gången vi kan visa att bara en natts sömnbrist påverkar oss på det här sättet.

Studien gjordes på unga, friska män som dokumenterats vakna samt sovande. Den vittnar ytterligare om något som de flesta vet om – att sömn och återhämtning är viktigt för hur vi mår.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.