"Både vi och brandmännen visste vad som väntade oss"

- 07/07/2014, 16:46 -

Facebook

Polisen Tobbe skrev ett inlägg om psykisk ohälsa och självmord på polisens Facebooksida. Inlägget har nu gillats över 15 000 gånger.

LUND. I söndags skrev Lundapolisen Tobbe ett uppmärksammat inlägg om självmord – och det som många poliser får se i tjänst – på polisens Facebooksida.

Inlägget har nu gillats över 15 000 gånger och delats mer än 2 030 gånger.

Tobbe beskriver den verklighet som möter poliserna när de hjälper till med att rensa upp resterna efter en trasig kropp och en människa som har tagit sitt liv.

"En bit längre fram, utspridd över ett område på ca 100 meter, låg resterna av kroppen. Plastkassar vecklades ut och tillsammans började vi arbetet med att plocka upp allting. Min kollega hittade delar av magens innehåll, och när han med händerna fulla av inälvor gick för att lägga ner allting i plastkassen syntes det tydligt på honom att han verkligen inte mådde bra", skriver han i inlägget.

Jobbar inte kvar

Tobbe nämner sin nyutexaminerade poliskollega som efter den dagen inte längre är kvar i yttre tjänst – vilket Tobbe förstår.

"Och jag vet fortfarande inte om det var den här händelsen som fick honom att sluta i yttre tjänst. Och jag skulle aldrig komma på tanken att fråga honom."

Mannen som hade tagit sitt liv hade varit hemlös och ägnat de senaste tio åren med att åka in och ut på olika psykiatriska inrättningar.

"Samma dag fanns det en artikel om tågstoppet i tidningen där några stackars 'drabbade' personer fick chansen att uttala sig.
Någon beklagade sig över ett inställt möte, någon annan om hur familjens fredagsmys nästan fått ställas in.

Kanske hade mannen vars kvarlevor vi den dagen samlade ihop i några plastkassar aldrig valt att kasta sig framför tåget om han också haft ett möte att ställa in. Eller en familj att komma hem försent till."

Många som berörs

Tobbe menar på att det är många människor som berörs av att någon begår självmord – något som också tydligt märks i de hundratals kommentarerna som ligger under inlägget.

En person skriver: "Jobbar nu som trafikledare på järnvägen och har tvingats stoppa trafiken otaliga gånger på grund av människor som befinner sig i spåren av en eller annan anledning. Har även tagit emot ett antal larmsamtal från lokförare som kört på människor. De samtalen är något av det värsta jag varit med om. Det kan vara allt från väldigt sakliga förare som kan redogöra för allt till att man bara hör hur någon gallskriker i andra änden. Så om ni ser människor som befinner sig i eller i närheten av spåren där dom inte ska va. Ring 112. Vi stoppar hellre trafiken en stund mot att vi slipper ta emot dessa samtalen. Hellre en gång för mycket!"

En annan skriver: "Det är fruktansvärt! Jag kom inte till jobb den dagen men det brydde jag mig inte om. Jag var djupt skakad över att dagen som började så bra för mig (sol, sovmorgon & värme) var så svart för en annan person. Min respekt har ni alla som har denna typ av jobb." 

Här är polisens delade inlägg i sin helhet: