Anette blev hjälte när hunden var nära att dö av värmen – hyllas

Anette upptäckte hunden som hyperventilerade utanför stormarknanden. Han hade blivit lämnad i solen utan något vatten.
– Han var så nära döden man kunde komma, säger Anette.


STOCKHOLM. När Anette Flyckt och hennes man, Jens Flyckt, åkte ut till stormarknaden i Märsta i måndags upptäckte de en hund som stod bunden utanför affären.

– Hunden var helt hysterisk och det skummade ur munnen på honom. En äldre dam kom springandes fram och var hysterisk hon också. I tjugo minuter hade hon försökt få folk att hjälpa henne med hunden som hade hunnit tuppa av två gånger innan vi kom, säger Anette till Nyheter24.

Hyllas på Facebook

Det visade sig att hunden hade blivit lämnad av sin ägare, en kvinna i 20-års åldern, ute i solen, där det varken fanns skugga eller något vatten.

För att varna andra människor för hur illa det kan gå om man lämnar hunden ensam i värmen valde hon att dela med sig av sin berättelse på Facebook. Hennes inlägg är nu snart upp i 11 000 delningar.


La tassen i vatten

Anette, som själv har hundar, insåg direkt allvaret och skyndade sig fram till hunden. Hon tog med sig vatten från bilen och började skopa fram vatten som hon försiktigt hällde in över hundens tunga och huvud.

– Då fick jag kontakt med honom och la ner hans tass i vattnet. Jag räknade till tio och sedan höll jag säkert på i en kvart med att varva mellan tungan och tassarna.

Hunden slutade hyperventilera men flämtade fortfarande.

Under tiden hade Anettes man hunnit ringa till polisen och ungefär samtidigt kom ägarinnan, som till en början var glad över att någon hade ställt fram vatten till hunden.

– Hon fattade först inte vad som hände, men då sa jag att "din hund var så nära döden man kunde komma" och då förstod hon allvaret. Hon ljög om att hon hade varit borta i tio minuter men erkände sedan snabbt att det nog rörde sig om en längre stund än så.

Var inte ångerfull

Kvinnan ska, enligt Anette, ha börjat försvara sig och gick därefter snabbt ifrån platsen när hon fick höra att polisen hade larmats.

– Hade hon varit ångerfull eller menat att det var ett misstag så hade man haft lite mer förståelse, men hon tyckte inte att det var så farligt och sa att det var något "de tål", och då såg man ju rött, för hon verkade inte förstå.

I och med att kvinnan försvann från platsen avbröt polisen sin utryckning.

Anette är förvånad över hur människor behandlar hundar när hon själv vet hur viktigt det är att hålla dem avkylda i varma dagar som denna.

Tvekade inte

Hon är dock glad över att hon agerade snabbt och tvekade inte en sekund över att ingripa.

– Jag hade gjort det med vilken hund som helst. Jag såg ju vad det var för individ, hur snäll han var. Han lutade hela huvudet mot min kind – inte av tacksamhet – men för att han kände sig trygg, avslutar Anette.

/
/
/
Sol
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!