Polisen: "Tvivlar på att homoparet i Kinna utsatts för brott"

- 11/07/2014, 11:17 -
Roy och Håkan i Kinna.

Roy och Håkan i Kinna.

Faksimil SVT

UPPDATERAD. Paret Håkan och Roy flyttade från västsvenska Kinna på grund av hot och hat. Men nu ifrågasätter polisen om de fem anmälda brotten ägt rum.

KINNA. Det homosexuella paret Håkan och Roy blev rikskända efter att de berättade att de utsatts för en rad olika hatbrott i Kinna i västra Sverige. 

Bland annat skulle de ha fått hotbrev, fått sin bil vandaliserad och Håkan ska även ha blivit misshandlad.

"Vi är mycket tveksamma"

Men nu lyfts frågetecken kring samtliga fem brott som anmälts av paret. Polisen tvivlar på att händelserna ägt rum.

– Våra förundersökningar uppgår till närmare 200 sidor. Inte i något av dessa ärenden går det att styrka brott. Det finns inga vittnen, ingen teknisk bevisning, inga övervakningsbilder, inga tips, ingenting. SKL har analyserat mängder av material och inte heller funnit något, säger kommissarie Björ Blixter till Göteborgs-Posten och fortsätter senare:

– Vi spekulerar inte i några motiv, utan konstaterar bara att vi är mycket tveksamma till om målsäganden verkligen utsatts för brott.

Blixter påpekar dock att ingen av männen är misstänkta för något, såsom falsklarm.

"Jag tar väldigt illa vid mig"

Håkan berättar för tidningen att han tonat ned sin anmälan om grov misshandel till en ringa misshandel. Han menar att han blev stressad och ställd av en "påflugen" polis. Han mår dåligt av polisens senaste kommentarer.

– Jag tar väldigt illa vid mig av att höra det. Rättsläkaren har till och med påträffat kroppsliga skador på mig. Vi kan väl inte rå för att polisen inte hittat något? Nu känns det som om dom anklagar oss i stället, säger Håkan till Göteborgs-Posten.

Samhället Kinna har tagit hårt på Håkan och Roys berättelser. Bland annat anordnades en regnbågsmässa i kyrkan till stöd för paret.

Uppdatering 12.20: Polisen ångrar uttalandet

På fredagsförmiddagen väljer dock polisen att backa från sitt uttalande. Den operativa chefen för Västra Götalands-polisen, Erik Nord, säger till Svenska Dagbladet att de ångrar att de gått ut med information om fallet.

– Vi hanterar en massa uppgifter och vi är väldigt medvetna om att det finns olika moment och osäkerhetsfaktorer i många ärenden. Det blir stigmatiserande att berätta vad vi tror inträffat eller inte, säger Nord till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Det förekommer i alla utredningar olika tro och tyckande och tänkande och det ska vi inte gå ut med.

Nord säger även att han ska be om ursäkt till paret om han får tag på dem under dagen.

Beslutet om att lägga ner förundersökningen står dock kvar.