Lördag 25 Sep
Stockholm

Tyra förgiftad i skogen – åt dödlig dos råttgift

Tyra blev förgiftad i närheten av sin mattes bostad.
1 av 2
Tyra blev förgiftad i närheten av sin mattes bostad. Foto: Faksimil / Privat
Nu varnar hundens uppfödare andra.
2 av 2
Nu varnar hundens uppfödare andra. Foto: Faksimil

När Jenny tittade i munnen på sin hund som nyss varit och lekt upptäckte hon en blå grynig massa. Det var råttgift och det hade kunnat sluta illa. Nu varnas andra.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Råttgift i Stockholm

Tidigare i sommar spreds en facebookvarning där en person varnade för utlagt råttgift som lett till två hundars död.

Enligt polisen hade dock ingen anmälan inkommit och de uppmanade till försiktighet vid spridning av den här typen av varningar, då det är svårt att veta om det som står är sant. 

ÖSTERSUND. I ett facebookinlägg som nu sprids framgår det att en hund, Tyra, ska ha ätit råttgift i stora mängder och därefter akut åkt till veterinären för att få vård. Nyheter24 har pratat med Tyras matte, Jenny Jonsson, som bekräftar händelsen och berättar om vad som hände. 

Det var under fredagen förra veckan som Jenny och hennes två hundar gick ut tillsammans. Innan de skulle sätta sig i bilen släppte Jenny hundarna lösa vid en grusplan utanför området där hon bor.

– Jag brukar ha dem lösa, men de går alltid bredvid mig och är under uppsikt, säger Jenny till Nyheter24.

Precis vid grusplanen som ligger i anslutning till bostadsområdet finns en kant av en skogsdunge. En av hundarna sprang dit, men trots att Jenny ropade på den flera gånger.

– Hon brukar alltid komma direkt, så det var märkligt.

"Blå av råttgift"

Till slut kom hunden springande. Jenny hade då lagt ned en hundleksak som Tyra tog i munnen, men när hon sedan släppte den och sprang i väg märkte Jenny något konstigt.

– Jag såg att leksaken var blå av råttgift, säger Jenny och fortsätter:

– Sen kollade jag i hundens mun och såg att den var helt full av en grynig blå massa.

Jenny skrapade då ut så mycket hon kunde med händerna, sprang upp till lägenheten och sköljde hundens mun och sedan åkte de i ilfart till djursjukhuset. 

Väl på plats fick Tyra en spruta varpå hon kräktes upp allt, inklusive stora giftblock, så stora som fem gånger fem centimeter enligt Jenny.

Fick i sig dödlig dos

I dag har Tyra återhämtat sig bra, men det hade kunnat gå riktigt illa. Jenny berättar att råttgift leder till att den som får i sig det kan börja blöda invärtes och till slut förblöda, eftersom giftet hindrar blodet från att koagulera. 

– Hade hon inte haft leksaken i munnen hade jag aldrig sett spår av giftet, säger Jenny och berättar att dosen gift hunden fick i sig är dödlig.

– Det är svårt att veta vad som hade hänt eftersom det beror på när giftet hade upptäckts, men hon hade kunnat dö. 

Det är en av hundens ägare tillika uppfödare som har gått ut och varnat andra på Facebook.


Polisen bekräftar

Polisen i Östersund bekräftar för Nyheter24 att en anmälan inkommit, men säger också att förundersökningen nu har lagts ned. 

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela