Alviksskolan i västra Stockholm.
Alviksskolan i västra Stockholm. - Foto: Faksimil Eniro

Yxmän till attack på skola – Eleven: "de skrek 'jävla neger!'"

Två beväpnade män gick till attack på en grundskola i Stockholm. – Jag hade precis kommit ut från matsalen, då såg jag två personer som skrek "jävla neger!" till min kompis, berättar en elev för Nyheter24.


STOCKHOLM. Två män, 17 och 50 år gamla, gick på måndagen till attack med yxa och batong på en skola i Bromma i västra Stockholm.

Enligt Expressen har männen gripits misstänkt för hets mot folkgrupp och grov misshandel.

– De yttrade någonting om att målsägaren skulle åka hem, säger Albin Näfverberg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till tidningen.

En elev som höggs med yxa klarade sig utan större skador tack vare sin ryggsäck.

Enligt Dagens Nyheter svingade männen sina tillhyggen mot elever. Sedan flydde de in i en närliggande byggnad och kunde pekas ut.

Eleven: "De skrek jävla neger"

En elev på skolan berättar hur hen såg de båda männen utanför skolans matsal.

– Jag hade precis kommit ut från matsalen, då såg jag två personer som skrek "jävla neger!" till min kompis, berättar eleven för Nyheter24.

Samma personer sågs sedan gå till attack med yxa mot en annan elev. Männen jagade även eleven som Nyheter24 pratat med, men hen hann springa ifrån dem.

Enligt ett vittne skrek männen även "heil hitler", skriver Aftonbladet.

Rektorn på skolan, Anna Eriksson, uppger att bakgrunden till händelsen är att en grupp elever ska ha provocerat boende i närområdet. Ett par av de boende beväpnade sig sedan med elpistol, yxa och batong och jagade eleverna.

– De jagade eleverna upp på skolgården, säger Anna Eriksson till Expressen.

Enligt vittnen till Expressen ska dock eleverna inte alls ha provocerat de boende utan yxmännen ska ha skrikit rasistiska tillmälen från bostaden och sedan beväpnat sig och jagat eleverna.

Alviksskolan är en grundskola med årskurs 1-9.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.