Polis och antinazistiska motdemonstranter, åtskilda av kravallstängsel.
1 av 35
Polis och antinazistiska motdemonstranter, åtskilda av kravallstängsel. - Foto: Maja Suslin/TT
"Blunda inte för normaliseringen", var bara ett av många budskap som gick att läsa på skyltar och banderoller.
2 av 35
"Blunda inte för normaliseringen", var bara ett av många budskap som gick att läsa på skyltar och banderoller. - Foto: Maja Suslin/TT
Svenskarnas parti marscherar mot Skeppsholmen.
3 av 35
Svenskarnas parti marscherar mot Skeppsholmen. - Foto: Maja Suslin/TT
I mitten SvP:s partiledare Stefan Jacobsson.
4 av 35
I mitten SvP:s partiledare Stefan Jacobsson. - Foto: Maja Suslin/TT
Medlemmar i Svenskarnas parti marscherar med egna sköldar.
5 av 35
Medlemmar i Svenskarnas parti marscherar med egna sköldar. - Foto: Maja Suslin/TT
Polis framför kravallstaket i Kungsträdgården.
6 av 35
Polis framför kravallstaket i Kungsträdgården. - Foto: Maja Suslin/TT
7 av 35
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
8 av 35
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
9 av 35
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
10 av 35
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stora avspärrningar, knallskott och bengaliska eldar i området runt Kungsträdgården.
11 av 35
Stora avspärrningar, knallskott och bengaliska eldar i området runt Kungsträdgården. - Foto: Maja Suslin/TT
Maskerade motdemonstranter som sparkar på kravallstängslet som skiljer grupperna åt.
12 av 35
Maskerade motdemonstranter som sparkar på kravallstängslet som skiljer grupperna åt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
13 av 35
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Motdemonstranter.
14 av 35
Motdemonstranter. - Foto: Maja Suslin/TT
15 av 35
- Foto: Maja Suslin/TT
16 av 35
- Foto: Maja Suslin/TT
Motdemonstranter vid Kungsträdgården.
17 av 35
Motdemonstranter vid Kungsträdgården. - Foto: Maja Suslin/TT
SvP:s partiledare Stefan Jacobsson vid Gustaf Adolfs torg.
18 av 35
SvP:s partiledare Stefan Jacobsson vid Gustaf Adolfs torg. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Avspärrningar i centrala Stockholm.
19 av 35
Avspärrningar i centrala Stockholm. - Foto: Maja Suslin/TT
Motdemonstranter och polis.
20 av 35
Motdemonstranter och polis. - Foto: Maja Suslin/TT
Ordningen ska vara lugn men stämningen orolig i Kungsträdgården. Bengaliska eldar har tänts och knallskott efter knallskott går av.
21 av 35
Ordningen ska vara lugn men stämningen orolig i Kungsträdgården. Bengaliska eldar har tänts och knallskott efter knallskott går av. - Foto: Maja Suslin/TT
Ridande polis vid Gustav Adolfs torg.
22 av 35
Ridande polis vid Gustav Adolfs torg. - Foto: Gustav Holmström
23 av 35
- Foto: Maja Suslin/TT
24 av 35
- Foto: Maja Suslin/TT
En av två svartklädda, maskerade personer som klättrade upp på Operan i Stockholm i närheten av Kungsträdgården.
25 av 35
En av två svartklädda, maskerade personer som klättrade upp på Operan i Stockholm i närheten av Kungsträdgården. - Foto: TT Nyhetsbyrån
26 av 35
- Foto: Maja Suslin/TT
Vänsterpartisten och aktivisten Dror Feiler.
27 av 35
Vänsterpartisten och aktivisten Dror Feiler. - Foto: Maja Suslin/TT
28 av 35
- Foto: Maja Suslin/TT
Motdemonstranter i Kungsträdgården.
29 av 35
Motdemonstranter i Kungsträdgården. - Foto: Maja Suslin/TT
Motdemonstranter med hjärtskyltar i Kungsträdgården inför demonstrationen av nazistiska Svenskarnas Parti.
30 av 35
Motdemonstranter med hjärtskyltar i Kungsträdgården inför demonstrationen av nazistiska Svenskarnas Parti. - Foto: Maja Suslin/TT
Antinazistiska motdemonstranter i Kungsträdgården.
31 av 35
Antinazistiska motdemonstranter i Kungsträdgården. - Foto: Maja Suslin/TT
Folk i Kungsträdgården protesterar med en motdemonstration inför demonstrationen av högerextrema Svenskarnas Parti i Stockholm på lördagen.
32 av 35
Folk i Kungsträdgården protesterar med en motdemonstration inför demonstrationen av högerextrema Svenskarnas Parti i Stockholm på lördagen. - Foto: Maja Suslin/TT
Polisen förbereder sig på Gustav Adolfs torg inför att högerextrema och nazistiska Svenskarnas Partis ska hålla torgmöte och marschera.
33 av 35
Polisen förbereder sig på Gustav Adolfs torg inför att högerextrema och nazistiska Svenskarnas Partis ska hålla torgmöte och marschera. - Foto: Fredrik Persson/TT Nyhetsbyrån
Ridande polis på Gustav Adolfs torg inför Svenskarnas partis demonstration.
34 av 35
Ridande polis på Gustav Adolfs torg inför Svenskarnas partis demonstration. - Foto: Fredrik Persson/TT
Polisen på Gustav Adolfs torg i Stockholm.
35 av 35
Polisen på Gustav Adolfs torg i Stockholm. - Foto: Fredrik Persson/TT Nyhetsbyrån

Stora avspärrningar när nazistiska Svenskarnas parti samlades i Stockholm

Centrala delar av Stockholm stänger ner under lördagen när nazistiska Svenskarnas parti håller torgmöte och marscherar. Samtidigt väntas tusentals antinazistiska motdemonstranter samlas i Kungsträdgården.


Polisen informerar via Twitter

På @Polisen08Live komm-er Polisen att informera om eventuella störningar under demonstrationerna.

STOCKHOLM. Strax efter elva på lördagen hade polisen spärrat av stora delar runt Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården, förberedelser inför högerextrema och nazistiska Svenskarnas Partis valtal vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Partiledare Stefan Jacobsson avslutar i och med torgmötet klockan 13 deras hårt kritiserade valturné. Talet efterföljs sedan av en tillståndsgiven demonstration där anhängarna marscherar längs med Strömgatan, förbi Grand Hotell och ut mot Skeppsholmen.

Antinazistisk demonstration

Med anledning av SvP:s besök hålls samtidigt en icke tillståndsgiven motdemonstration i närliggande Kungsträdgården under parollen "Kämpa Stockholm". Den arrangeras av nätverket Linje 17 mot rasism och väntas samla tusentals antinazister. Under morgonen hade 12 500 personer att "tacka ja" till att delta på Facebook.

Inför nazisternas marsch finns även en tillståndsgiven demonstration vid Norrbro.

Stora avspärrningar

Sedan händelserna i Limhamn i Malmö förra helgen, då det i samband med SvP:s tal utbröt tumult mellan motdemonstranter och polisen, har det varit oro för nytt kaos när nazisterna marscherar genom Stockholm. Polisen har därför tagit beslut om avspärrning och lagt resurser på att spärra Svenskarnas partis marschväg.

– Vi har tagit erfarenheter från det som hände i Limhamn men också det som hänt när Svenskarnas parti hållit demonstrationer i andra städer, sa Towe Hägg på polisens länskommunikationscentral till Nyheter24 i går.

Mellan Kungsträdgården och marschvägen kan polisen dessutom spärra av Karl XII:s torg.

– Kommer den ena gruppen väldigt nära den andra kommer de här avspärrningarna att träda i kraft. Vi vill hålla isär grupperna, säger Lars Byström till Aftonbladet.

Många har samlats i Kungsträdgården

Vid klockan 13.30 uppgav polisen att en större mängd människor samlats i centrala Stockholm, vilket fortfarande påverkar framkomligheten i trafiken. Flera busslinjer har bland annat letts om.

Nyheter24:s reporter Gustav Holmström, som befinner sig vid Gustav Adolfs torg, rapporterar att Svenskarnas partis torgmöte ännu inte inletts.

– De har inte ens dykt upp för att bygga en scen än. Och de rapporter jag får från Kungsträdgården tyder på att det är lugnt där med, säger han.

Över Kungsträdgården hörs ljudet av hovrande helikoptrar. Ungefär 10 000 personer beräknas vara på plats i Kungsträdgården, men siffrorna är än så länge obekräftade. Motdemonstranter i blandade åldrar har samlats och stämningen är god. Många sjunger, dansar och skanderar saker som "Inga nazister på våra gator".

Sankt Jacobs kyrkklockor ljuder 

Strax efter 14 inleddes Svenskarnas partis möte. Det uppskattas vara runt hundra anhängare på plats. Samtidigt ljuder kyrkklockorna från Sankt Jacobs kyrka, som håller gudstjänst.

– Gudstjänsten är insatt i samband med Svenskarnas partis manifestation. Det är viktigt att markera med kraft mot intolerans, säger Hans Ulfvebrand, domprost i Stockholms domkyrkoförsamling, till TT Nyhetsbyrån.

Förändrad och mer orolig stämmning

Två okända, svartklädda personer rapporterades ha klättrat upp på Operans tak. Motdemonstranter som har tagit sig upp mot torget är högljudda. De skanderar "Krossa rasismen" och "Inga nazister på våra gator högt" och försöker överrösta talet, som ännu inte börjat.

– Torget är omringat av motdemonstranter, men det är rejäla avstånd till avspärrningarna, rapporterar Nyheter24:s Gustav Holmström.

Flera knallskott har hörts vid Kungsträdgården och bengaliska eldar har tänts. Maskerade personer ska ha ställt sig längst fram vid kravallstängslet. Polisen rapporterar att två personer har gripits och femton har omhändertagits i city av polis, misstänkta för att ha brutit mot maskeringsförbudet.

Framåt halv fyratiden hade den lugna stämningen skiftat från något av en folkfest till att bli mer hätsk. Svartklädda motdemonstranter sågs sparka på kravallstängslet som skiljer grupperna från varandra, uppger Aftonbladet.

Polisen uppgav dock att läget till största delen var lugnt, om än vissa oroligheter i delar av Kungsträdgården där en grupp personer bland annat kastat knallskott och andra föremål mot polisen.

– Till min glädje kan jag konstatera att det just nu sker många tillståndsgivna och spontana sammankomster där alla säger sin mening på ett civiliserat sätt. Men det finns isolerade händelser och platser där det är oroligt, sade kommenderingschef Carolina Paasikivi.

Marscherar över Skeppsholmbron och tillbaka

Bengaliska eldar har även tänts vid Gustaf Adolfs torg där Svenskarnas parti håller tal. Vid fyratiden började de avsluta sitt torgmöte. Partiet har demonstrationstillstånd till klockan 17, men det kommer antagligen överskridas.

Marschen mot Skeppsholmen i Stockholm inleddes en stund efter att mötet avslutats.

När SvP:s demonstrationståg passerade Kungsträdgården steg temperaturen i parken. Den maskerade delen av motdemonstranterna rev kravallstaket och kastade iväg det, rapporterade Aftonbladet. Polisen tog snabbt kontroll över situationen, skingrade demontranterna och ställde tillbaka staketet. Även på väg tillbaka från Skeppsholmen höjdes temperaturen när de marscherade förbi.

– Svenskarnas parti är nu tillbaka vid utgångspunkten. Liksom ett antal motdemonstranter som högljutt fortsätter att sjunga "Hela Stockholm hatar nazister", rapporterade Gustav Holmström.

17.10 avslutades demonstrationen vid Gustaf Adolfs torg. Motdemonstrationen fortgick i Kungsträdgården, som enligt flera medier var närmast tömd på folk vid 17.30.

Texten uppdateras löpande.

SvP
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!