Rasism är ett problem inom yrkeskåren.
Rasism är ett problem inom yrkeskåren. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

7 exempel på rasism hos svensk polis

En ny studie visar att "blatteskämt" är vanliga på Polishögskolan. Här är sju tillfällen där polisen kritiserats för rasism.


Forskaren Malin Wieslander följde två klasser på Polishögskolan under sex veckor år 2010. Genom att lyssna på polisstudenterna och intervjua dem, både under och efter studietiden, kom hon fram till att det fanns en viss jargong bland poliserna. 

De skämtade om "blattar", "bögar" och "svennar" men försvarade sig med att de inte menade något illa. Dessutom upplevde några av dem att polisens värdegrundspolicy var verkningslös, skriver Metro.

Här är sju andra exempel på när polisen uppträtt rasistiskt.

1. "Apajäveln"

I samband med kravallerna i Rosengård år 2008 dök det upp en film som utspelar sig i en pikébil där en polisman gör rasistiska uttalanden. Bland annat säger han "Den lilla jävla apajäveln. Jag ska göra honom steril om jag får tag på honom". 


Källa  

2. Romregistret

Hösten 2013 avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen hade ett register över cirka 4000 svenska romer. I registret kunde man hitta namn på både barn och vuxna. Och polisens ursäkt? Det var bara en "analysfil". 

Källa 

3. ID-kontrollerna

I sin jakt på papperslösa utförde bland annat Stockholmspolisen omtalade ID-kontroller i tunnelbanan. Det var flertal personer med utländsk bakgrund som blev stoppade. Polisens arbetsmetoder, som ansågs rasistiska, väckte starka känslor och de fick motta enorm kritik från alla håll och kanter. 

Källa

4. Använde ord som "apjävlar" i Husby

När bilarna brann i Husby förra sommaren kom det fram uppgifter om polisens agerande mot både boende och medborgarvärdar i området. Till Expo berättade medborgarvärden Daniel Ghirmai att de fick höra ord som "neger" och "apjävlar". 

Källa

5. "Vill inte ha folk som dig i mitt land"

"Jag vill inte ha folk som dig i mitt land" sa en polis i Eskilstuna till en flykting vid namn "Mizra", som var på väg till sin praktikplats. I stället fick han följa med polisen för kroppsvisitering, blodprov och förhör. Polisen blev sedan JO-anmäld. 

Källa

6. Kallade en tjej "jävla blatte"

Zehraa Ahmadi blev kallad för "jävla blatte" av polisen när de omhändertog henne efter en utekväll i Malmö förra hösten. Något som polisen själva förnekar. 

Källa

7. Ordet "neger" användes i utbildning

Efter förnekelse om att det förekommer ett rasistiskt språkbruk inom polisen kunde Sydsvenskan avslöja att fiktiva namn i form av Neger Niggersson och Oskar Neger använts i en intern utbildning för ett femtiotal poliser. 

Källa

/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Mordet på Tove i Vetlanda: Här är allt som hänt i fallet

Frågan i Sunaks tal: Blir det några snabbtåg?

När vågar Tories hålla val? Och ska den omtalade biljonjärnvägen kapas? Det är frågorna i fokus när Storbritanniens premiärminister i dag håller tal på partikongressen i Manchester.

Nio av tio gängkriminella återfaller i brott

Hela 91 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år, enligt en ny rapport.

Flygresor fortsätter öka – till utlandet

Svenskarnas flygresor ökade i september med fem procent jämfört med samma månad 2022, enligt ett pressmeddelande med statistik från statliga Swedavias flygplatser. Utvecklingen beror främst på ökat utrikesresande från Arlanda.

Statsvetare: Bäddar för nya kriser i USA

Beslutet att avsätta Kevin McCarthy visar på en spricka inom Republikanerna som kan leda till nedstängning i USA – och problem för Ukraina. Det menar statsvetaren Chris Galdieri, som flaggar för att de kommande veckorna kan bli tumultartade.

Kritik: Svagt stöd till elever på industriorter

Elever på orter med låg utbildningsnivå behöver allt stöd de kan få av skolan. Men i stället nöjer sig skolorna ofta med "good enough", enligt en ny granskning. Det är ett oroväckande resultat, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.