1 av 8
- Foto: SVT/TT bild
2 av 8
- Foto: TT bild
3 av 8
- Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
4 av 8
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT Bild
5 av 8
- Foto: Faksimil Nyheter24
6 av 8
- Foto: SVT
7 av 8
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
8 av 8

5 bevis på att polisen behöver lära sig mer om skuldbeläggning och våldtäkt

I samband med våldtäkt hör man ibland frågor som "Var du full?" och "Vad hade du på dig?" ställas. Nyheter24:s Irena Pozar listar 5 gånger då polisen betett och uttryckt sig illa i samband med prat om våldtäkter.


1. Lättklädda tjejer = fler våldtäkter

Sommaren 2013 sa en polisman att "Det är naturligt att det blir fler överfallsvåldtäkter på sommaren när folk är mer lättklädda". Därmed drog han en direkt parallell mellan hur kvinnor är klädda och varför män våldtar. 

2. Fulla kvinnor är lätta offer

Så sent som i förra veckan skrev polisen tweeten nedan. I en intervju med Nyheter24 bekräftade de sedan att det var kvinnans berusning som åsyftades. I tweeten nämndes alltså alla utom gärningsmannen. 

3. Kvinnan är aktiv part i våldtäkten

I ett Facebookinlägg skrev polisen om hur en hund räddat en kvinna från att bli våldtagen. De skrev dock att hon var "i full färd med att bli våldtagen" och antydde därmed att kvinnan var en aktiv part i övergreppet.

4. Frågade våldtagen kvinna varför hon var ute sent

– Han ifrågasatte varför jag som har ett barn var ute nattetid. Jag som nästan aldrig är ute på kvällarna. Men den här kvällen var jag bjuden till en kompis och min mamma tog hand om mitt barn. Jag är en vuxen människa, men som brottsoffer ifrågasätts jag av polisen för att jag varit på väg hem nattetid. Det kändes som att jag var brottslingen istället för offret, så sa en kvinna som blivit våldtagen till NA.

5. Polis som dömts för våldtäkt hyllas i polistidning 

När Uppsalapolisens personaltidning fyllde 10 år bestämde man sig för att hylla poliser. En av de hyllade var den före detta länspolismästaren Göran Lindberg, tillsammans med bilder och hejarop från kollegor fick han stor plats i tidningen.

Lindberg dömdes 2010 för våldtäkt och fick stor medial uppmärksamhet. Polisfacket och offrets advokat riktade efter publiceringen stark kritik mot personaltidningen. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!