Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flicka med Downs syndrom mobbades på spårvagn – Sandra var den enda som ingrep

- 06/10/2014, 21:47 -

Privat/TT

När den unga flickan med Downs syndrom blev påhoppad av ett gäng tjejer brast det för Sandra Hallén. När ingen gjorde något tog hon saken i egna händer.

GÖTEBORG. 19-åriga Sandra Hallén var vid 14-tiden på måndagen på väg hem med spårvagnen

Några rader fram i vagnen såg hon en grupp tjejer i 17-årsåldern som satt och mobbade en flicka med Downs syndrom. 

– Jag hörde hur de skrattade och sa saker som: "sluta dregla" och "gå och göm dig", säger Sandra till Nyheter24.

"Ingen gjorde något"

Flickan, enligt Sandra omkring 16 år, började snyfta. Ingen i vagnen verkade reagera på det som hände, så Sandra bestämde sig för att ta saken i egna händer.

– Det var ingen som gjorde något. Så jag satte mig bredvid henne varpå tjejerna började hoppa på mig i stället, säger hon och fortsätter:

– Jag har själv varit mobbad så jag kunde inte bara sitta där och se på.

Följde med till slutstationen 

En annan kvinna kom till slut till Sandras undsättning och 17-åringarna hoppade efter uppmaning av vagnen.

– Jag frågade flickan med Downs syndrom om allt var bra. Hon svarade ja, men att hon var lite rädd och så undrade hon om jag kunde tänka mig att åka med till hennes hållplats.

Och så blev det.

– När vi kom fram kramades vi och hon var glad över att någon hjälpt henne. 

"Handrar nog om rädsla"

Diskussionen om civilkurage är ständigt på tapeten. Sandras teori är att folk är rädda och därför inte vågar säga ifrån när de ser orättvisor.

– Det handlar nog om rädsla för att bli påhoppad själv. Så kände jag nu också, men det var som att något bara brast i mig. Jag brydde mig helt enkelt inte om vad de här tjejerna skulle säga till mig. 

Sandra fortsätter:

– Jag tror att man ska tänka som om det vore en vän, en syster eller en släkting. Det var så jag tänkte. Och om min syster hade suttit och blivit mobbad så skulle jag inte bara sitta där och titta. 

Berättelsen sprids

Sandra valde under dagen att berätta om sina upplevelser på Facebook. Hennes text har fått enorm spridning och i skrivande stund är det närmare 18 000 som gillat, delat eller kommenterat. 

"Vi måste få stopp på mobbningen, detta är verkligen INTE okej. Fler måste våga ingripa", skriver hon bland annat i inlägget.