- Foto: Privat/TT

Flicka med Downs syndrom mobbades på spårvagn – Sandra var den enda som ingrep

När den unga flickan med Downs syndrom blev påhoppad av ett gäng tjejer brast det för Sandra Hallén. När ingen gjorde något tog hon saken i egna händer.


GÖTEBORG. 19-åriga Sandra Hallén var vid 14-tiden på måndagen på väg hem med spårvagnen

Några rader fram i vagnen såg hon en grupp tjejer i 17-årsåldern som satt och mobbade en flicka med Downs syndrom. 

– Jag hörde hur de skrattade och sa saker som: "sluta dregla" och "gå och göm dig", säger Sandra till Nyheter24.

"Ingen gjorde något"

Flickan, enligt Sandra omkring 16 år, började snyfta. Ingen i vagnen verkade reagera på det som hände, så Sandra bestämde sig för att ta saken i egna händer.

– Det var ingen som gjorde något. Så jag satte mig bredvid henne varpå tjejerna började hoppa på mig i stället, säger hon och fortsätter:

– Jag har själv varit mobbad så jag kunde inte bara sitta där och se på.

Följde med till slutstationen 

En annan kvinna kom till slut till Sandras undsättning och 17-åringarna hoppade efter uppmaning av vagnen.

– Jag frågade flickan med Downs syndrom om allt var bra. Hon svarade ja, men att hon var lite rädd och så undrade hon om jag kunde tänka mig att åka med till hennes hållplats.

Och så blev det.

– När vi kom fram kramades vi och hon var glad över att någon hjälpt henne. 

"Handrar nog om rädsla"

Diskussionen om civilkurage är ständigt på tapeten. Sandras teori är att folk är rädda och därför inte vågar säga ifrån när de ser orättvisor.

– Det handlar nog om rädsla för att bli påhoppad själv. Så kände jag nu också, men det var som att något bara brast i mig. Jag brydde mig helt enkelt inte om vad de här tjejerna skulle säga till mig. 

Sandra fortsätter:

– Jag tror att man ska tänka som om det vore en vän, en syster eller en släkting. Det var så jag tänkte. Och om min syster hade suttit och blivit mobbad så skulle jag inte bara sitta där och titta. 

Berättelsen sprids

Sandra valde under dagen att berätta om sina upplevelser på Facebook. Hennes text har fått enorm spridning och i skrivande stund är det närmare 18 000 som gillat, delat eller kommenterat. 

"Vi måste få stopp på mobbningen, detta är verkligen INTE okej. Fler måste våga ingripa", skriver hon bland annat i inlägget.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.